Rijad / Deset žena u Saudijskoj Arabiji dobile vozačke dozvole

05. 06. 2018. u 11:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Saudijska Arabija izdala je prve vozačke dozvole za 10 žena, u vrijeme kada u toj zemlji, jedinoj na svijetu koja ženama ne dozvoljava da voze, teku pripreme da se ta zabrana ukine 24. juna.  

Ocjenjuje se da je to iznenađujući potez, jer je uslijedio u vrijeme kada se četiri saudijske aktivistkinje za ženska prava, koje su vodile kampanju da se ženama da pravo da voze, nalaze u zatvoru, piše CNN.

Deset žena polagale su kratki vozački ispit, prije nego što su dobile dozvole, jer su već imale vozačke dozvole drugih zemalja, među kojima su dozvola iz SAD-a, Velike Britabnije, Libanona i Kanade.

Jedna od žena, Tahani Aldosemani, docent na Univerzitetu Prince Sattam Bin Abdulaziz u Al-Kharju, dobila je američku vozačku dozvolu dok je studirala.

"Vožnja za žene nije samo vožnja automobila, već ona povećava snagu karaktera, samopouzdanje i vještine donošenja odluka", rekla je u saopćenju vlade.

Analitičarka Rema Jawdat kaže da "vožnja za nju, predstavlja izbor, izbor nezavisnog pokreta. Sada imamo tu opciju i to je važno".

 

NEMA KOMENTARA