Poznat uzrok požara u kojem su stradale 72 osobe

Radiosarajevo.ba
Poznat uzrok požara u kojem su stradale 72 osobe
Foto:Standard.co.uk / Strašan požar toranj je zahvatio u junu 2017. godine
"Uvriježena praksa nepoštovanja propisa" u vezi s opremanjem zgrada odgovorna je za veliki broj žrtava u požaru u neboderu Grenfell, zaključak je stručnog izvješća izloženog u okviru javne istrage o požaru koji se dogodio u Londonu u junu 2017.

"Velik broj uočenih propusta svjedoči o uvriježenoj praksi nepoštovanja propisa na neboderu Grenfell", rekla je stručnjakinja Barbara Lane koja je sudjelovala u javnoj istrazi o požaru u toj zgradi.

Požar koji je buknuo 14. juna 2017. prouzrokovao je kvar na zamrzivaču na četvrtom spratu zgrade, a zatim se velikom brzinom proširio na ostale spratove. U njemu su poginule 72 osobe, prenosi Hina.

"Nisam pronašla nijedan dokaz da su članovi projektnog i izvođačkog tima odredili otpornost na požar toplinske izolacije" koja je bila postavljena na zgradi, napisala je Lane.

Ni vatrogasci, timovi za kontrolu sigurnosti zgrade i upravitelj zgrade HLM nisu bili obaviješteni o svojstvima tog materijala koji nije odgovarao propisima u Velikoj Britaniji, navodi se u izvješću.

 

Barbara Lane je upozorila da se požar brzo širio zbog neodgovarajuće izolacije: vatra koja se u 1.14 sati pojavila na pročelju na četvrtom spratu, došla je do 23. sprata dvanaest minuta poslije.

"Ako se u stambenom neboderu postavi zapaljiva izolacija, mislim da nije razumno očekivati da će vatrogasci potpuno ugasiti požar", istakla je.

Usto je upozorila na loše karakteristike protupožarnih vrata koje su "znatno pridonijele širenju dima i vatre na zajedničke prostorije" i možda su "utjecale na volju stanara da bježe".

U zgradi je 2011. zamijenjeno 106 od 120 ulaznih vrata u stanove. Nijedna nisu prošla protupožarno ispitivanje koje se provodi kod njihove ugradnje.

Također, se neodređen broj vrata na zajedničkim prostorijama nije automatski zatvarao te nisu mogla ograničiti širenje vatre i dima, istakla je Lane. To je usporilo napredovanje vatrogasaca koji su se morali opremiti aparatima za disanje, što im je oduzelo vrijeme za spašavanje stanara.

U ponedjeljak je predstavljeno pet stručnih izvještaja u okviru javne istrage kojom se nastoje utvrditi uzroci katastrofalnog požara pošto su dvije sedmice saslušavani članovi porodica žrtava.

"Ovo je početak dugog puta prema pravdi. Tragedija nam je uništila život. A još nam je teže kad znamo da su se pogibije mogle spriječiti", istakao je Grenfell United."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije