Znak dobre volje: Kim želi McDonald's u Sjevernoj Koreji

Radiosarajevo.ba
Znak dobre volje: Kim želi McDonald's u Sjevernoj Koreji
Foto: EPA / Ilustracija
Na marginama dogovora oko sastanka sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa ostala je zanimljiva glasina koja je procurila iz obavještajnih izvještaja.

Kako bi pokazao svoju dobru volju u izgradnji prijateljskih odnosa dviju zemalja, čini se kako će Kim dozvoliti otvaranje McDonald'sa u Sjevernoj Koreji, piše Washington Post.

Na tragu je to i opaske koja je stigla od sjevernokorejskog savjetnika Chung-in Moona krajem aprila kako je Sjeverna Koreja zainteresirana za otvaranje McDonald'sa. 

U usporedbi s prijetnjom nuklearnim ratom, čini se kako je ovo ipak manja stvar. No povijest i stručnjaci reći će kako je dolazak McDonald'sa na tlo Sjeverne Koreje puno veća stvar.

Naime, McDonald's je već dugo simbol zapadne kulture i kapitalizma, posebno u komunističkim zemljama. Stoga ne čudi što je širenje McDonald'sa u Kinu i Rusiju tokom 90-ih godina dočekano upravo kao veliki preokret.

"To se dogodilo brojnim komunističkim kulturama. Svoje stavove promijenile su čim su došle u kontakt sa Zapadom, a to sve najčešće započinje McDonald'som ili Coca Colom", rekla je Jenny Town, istraživačica i analitičarka te urednica 38North, stranice s vijestima iz Sjeverne Koreje. 

Od svojih najranijih dana McDonald's je bio puno više o fast food restorana. Simbol je to američke kulture i globalizacije. Tokom 70-ih godina Europom se počeo širiti uz marketinški slogan "United Tastes of America". McDonald's sada tako posluje na 37.241 lokaciji širom 120 zemalja. U svojoj knjizi "Grinding It Out: Making of McDonald's", osnivač Ray Kroc za kompaniju će reći da je to "njegov osobni spomenik kapitalizmu". 

Sigurno će pomoći i to što je, kako kažu poznavatelji, Kim jako veliki obožavatelj hamburgera. Još su 2011. godine južnokorejski mediji pisali kako se McDonald'sova hrana redovno njegovom ocu dostavlja iz Kine.

Po pisanju NBC-a, Kim se nada da će se s mesom iz takve poslovnice moći poslužiti i na nekim budućim bilateralnim sastancima. Da će se tako nešto dogoditi teško može zamisliti analitičarka Kayla Orta.

"Možda će taj dan kada vidim američke restorane brze hrane u Sjevernoj Koreji biti dan pobjede kulturne diplomacije, no mislim da smo još daleko od toga dana", naglašava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije