Francuska / Sastanak Putina i Zelenskog s ciljem obnavljanje mira u istočnoj Ukrajini

09. 12. 2019. u 20:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1

Ruski predsjednik Vladimir Putin susreo se sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim u ponedjeljak na samitu u Parizu s ciljem da unaprijede napore za obnavljanje mira u istočnoj Ukrajini.

Zelenskij i Putin vode razgovore zajedno s čelnicima Francuske i Njemačke u ponovnom pokušaju okončanja sukoba u kojem je od 2014. godine poginulo više od 13.000 ljudi, podsjeća Reuters.

Diplomati, međutim, upozoravaju da su izgledi za mir malo vjerovatni, jer je Zelenskij, komičar koji je postao predsjednik, politički je ograničen u domovini i na oprezu je da ne bi previše popuštao, a Putin pokazuje malo šanse da će podleći vanjskim pritiscima.

Nakon niza bilateralnih sastanaka u Elizejskoj palači, Putin i Zelenskij ušli su u sobu za sastanak četvoro čelnika. Pogledi im se nisu sretali i nisu imali osmijeh na licima. Nisu se rukovali za kamere.

„Glavno pitanje je pitanje izgradnje samopouzdanja kako bismo mogli ići ka cilju vraćanja suvereniteta Ukrajine“, rekao je francuski diplomatski izvor.

Malo je znakova koji ukazuju na mirno rješenje za krizu uprkos sporazumu o prekidu vatre iz 2015. u Minsku. Samit u ponedeljak prvi je put da su se četvorica lidera sastala pod takozvanim Normandijskim formatom od 2016. godine.

Mnogi Ukrajinci su zabrinuti zbog kompromisa s Rusijom. Putina vide kao agresora koji pokušava vratiti utjecaj Kremlja na bivšu sovjetsku republiku i uništiti težnju Ukrajine za bližim evropskim vezama.

Kijev želi zapečatiti trajno primirje u regiji Donbasa, razmjenu svih zarobljenika i vremenski okvir za povlačenje svih ilegalnih oružanih snaga iz regija pod kontrolom separatista koje podržava Rusija, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Samit dolazi u trenutku kad Macron pokušava popraviti odnose s Putinom što izaziva nezadovoljstvo evropskih saveznika, posebno bivših komunističkih zemalja istočne i centralne

Evrope koje njeguju svoje članstvo u Evropskoj uniji i uveliko se oslanjaju na NATO za svoju sigurnost.

Francuski zvaničnici kažu da je pariški samit test za Macronovu strategiju.

NEMA KOMENTARA