Ukrajina uputila protestnu notu zbog Dodikovih izjava

Radiosarajevo.ba
Ukrajina uputila protestnu notu zbog Dodikovih izjava
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad dodik

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine uputilo je diplomatsku protestnu notu Bosni i Hercegovini u vezi sa kontraverznim izjavama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ruskim medijima o aneksiji Krima, prenijeli su danas ukrajinski mediji. 

Piše: Faruk Vele

Od aneksije, koju u Kijevu nazivaju "okupacijom”, a u Moskvi "ponovnim ujedinjenjem”, prošlo je više od pet godina.

Dodik je u ponedjeljak, 2. septembra izjavio je za "Ruski reporter" da podržava aneksiju Krima i legitimitet Rusije.

"Nije li Krim dio Rusije? Za mene je to Rusija ... Krim uopće nije trebao biti izdvojen  iz Rusije. To je bila greška komunista", rekao je Dodik za ruski medij.

Također je napomenuo da želi posjetiti Krim i ne vidi razlog zašto to ne bi učinio.

Dodik je i prije stupanja na dužnost u Predsjedništvu izazvao diplomatski skandal, jer je u intervjuu za ruski list "Izvestija" najavio kako će predložiti da BiH prizna Krim kao dio Rusije.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine podsjeća članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine na službeni stav BiH u vezi s tim pitanjem.

Naime, naša država je u prošlosti zadržala teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, na što ovaj put podsjećaju i Ukrajinci.


"Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine izražava snažni protest zbog izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika tokom razgovora s ruskim novinarom 2. septembra 2019. da privremeno okupirana Autonomnu Republika Krim navodno pripada Ruskoj Federaciji. Zbog izjava M. Dodika i namjere da posjeti Autonomnu Republiku Krim koja je privremeno okupirana, upućena je protestna nota Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ", navodi se u saopćenju ukrajinskih lasti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije