Dodik nakon otkazane sjednice: SDA želi majorizirati Srbe i Hrvate

Radiosarajevo.ba
Dodik nakon otkazane sjednice: SDA želi majorizirati Srbe i Hrvate
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Nakon što je danas prekinuta sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, javnosti se obratio član kolektivnog vodstva zemlje iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Džaferović nakon otkazane sjednice Predsjedništva: Niko nikome ne treba da prijeti

"Jedino tijelo koje je konstituisano je Predsjedništvo BiH, a vrlo brzo i Kolegij Predstavničkog doma gdje se mogla vidjeti i većina. U međuvremenu formiran je i Dom naroda BiH. Nedugo zatim održao sam razgovore sa predsjednicima stranaka, mada to nisam morao. Na tim konsultacijama nije bilo sporno ni ime Zorana Tegeltije. Nakon izbora kolegija PD koji je dogovoren između SDA, HDZ-a i SNSD, da bi od strane SDA došlo do opstrukcija", rekao je na početku Dodik.

Prema njegovim riječima, nadao se da će se uspjeti formirati vlast na državnom nivou.

"BiH je ulazila lagano ali tiho u jednu političku krizu koja se manifestuje u obliku neformiranja Vijeća ministara. Čak je i u Briselu rečeno da BiH što prije moguće formira vlast na svim nivoima od entiteta i kantona do državnog nivoa. Iskreno i naivno sam vjerovao da je to moguće, i pokušavao sam da uradim sve da se dođe do dogovora. Ostalo je formiranje Vijeća ministara i certificiranja univerziteta", istakao je.

Komšić nakon otkazane sjednice Predsjedništva: Dodik vuče opasne poteze

Član Predsjedništva iz reda srpskog naroda tvrdi da zakon ne obavezuje na ANP.

"U svakom slučaju nakon jasnih stavova EU, u BiH je dolazio i gospodin Hahn koji je očekivao formiranje vlasti, ali to nije bilo moguće, sve više se isticalo pitanje oko ANP-a, tvrdeći da se bore za zakon, a nigdje to u zakonu ne piše", ukazao je.  

Zatim je naglasio sljedeće:

"Gdje piše u Ustavu BiH da naša zemlja ima nadležnost nad Tužilaštvom i Sudom, te vojskom, SIPA-om i OSA-om. Zakonom je propisano da 15 dana od formiranja Kolegija Parlamenta da Predsjedništvo BiH mora da imenuje kandidata."

Kako je kazao, dešava se da Bošnjaci uzurpiraju prava Srba i Hrvata dodavši:

"Hrvatima tako što su izabrali Komšića, a Srbima tako što su nam oduzeli pravo na zastupanje. Sve funkcije trenutno drže Muslimani. Od Zvizdića preko Izetbegovića, do Komšića i Džaferovića koji čine jedinstven blok u Predsjedništvu." 

Dodik je govorio i o ekonomskoj politici Bosne i Hercegovine i izgradnji brze ceste od Sarajeva do Beograda.

"Ja sam predlagao da u se u momentu dospijeća ne uvozi hrana, naišao sam na blokade. Sada imate činjenicu da nam se 90 posto hrane uvozi. Čak nismo ni ispoštovali ugovore sa Turskom o izgradnji autoputa, i BiH ovdje pokazuje nemoć. Čak i strani mešetari ovu situaciju prave ovu situaciju samo konfuznom", mišljenja je.

Ukazao je na to da će se, kako je rekao, vratiti u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

"Ja ću se vratiti u Predsjedništvo, ja nemam nijedan uslov, a mogao bi, da naprimjer, kažem da radimo po Ustavu BiH, a njega su urušili visoki predstavnici. Želimo imenovati mandatara Vijeća ministara BiH, taj mandatar treba da stavi na dnevni red i NATO, i tu se ne treba ništa prejudicirati", naveo je.

Smatra da jedna tema može razvaliti BiH, te da je to rekao predstavniku NATO-a dodavši:

"Ova zemlja je nakaradno uređena. Ja želim bošnjačkom i hrvatskom narodu sve najbolje, ali ne želim nijednu politiku koja ća majorizirati moj narod. Bosna i Hercegovina može samo postojati na pravičnosti, sasvim je logično da Hrvati traže da biraju Hrvata, i to treba da bude tako a ne da bude da Bošnjaci kontrolišu dvije pozicije, i vidjeli smo to danas na djelu."  

Ocijenio je da smo, kako je kazao, svjedoci raznih političkih progona od strane Tužilaštva, kao što je to bio slučaj sa Draganom Čovićem i Fahrudinom Radončićem

"Mi nećemo dopustiti majorizaciju i da neko nama nameće odluke i svoj izbor kao što se to sada radi", zaključio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije