Prekinuta sjednica Predsjedništva BiH: Ponovo bez dogovora o Tegeltiji

Radiosarajevo.ba
Prekinuta sjednica Predsjedništva BiH: Ponovo bez dogovora o Tegeltiji
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sjednica Predsjedništva

Sjednica Predsjeništva Bosne i Hercegovine sa samo jednom tačkom dnevnog reda prekinuta je nakon što se članovi Predsjedništva BiH nisu usaglasili u vezi imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH.

Sjednica je otkazana na zahtjev Milorada Dodika koji je prošle sjednice podnio zahtjev za njeno održavanje.

Milorad Dodik stigao u Predsjedništvo BiH, najavio i obraćanje javnosti

Na današnjoj sjednici trebalo je biti rasprave o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara. 

Podsjetimo, ranije je Dodik u zahtjevu za sazivanje sjednice naveo da su članovi Predsjedništva na sjednici održanoj 20. augusta postigli usmenu saglasnost o odgađanju 37. vanredne sjednice Predsjedništva s tačkom dnevnog reda "Imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara".

Dodik je podsjetio i na Principe za formiranje vlasti, koje su potpisali Dodik te lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, 5. augusta u kojima je, tvrdi, precizno utvrđen rok od 30 dana za formiranje vlasti.

Od ranije su poznati stavovi Željka Komšića i Šefika Džaferovića da neće glasati za imenovanje mandatara dok se ne usvoji odluka o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u Brisel.

S druge strane, Dodik je poručio da od toga nema ništa te je sjednica prekinuta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije