Saddam Hussein posljednje dane proveo uz hip-hop na biciklu za vježbu

Radiosarajevo.ba
Saddam Hussein posljednje dane proveo uz hip-hop na biciklu za vježbu
Saddam Hussein proveo je svoje posljednje dane slušajući Mary J Blige, jedući mafine i vježbajući na klimavom sobnom biciklu nadimka Poni, stoji u novoj knjizi jednog od američkih vojnika koji su ga čuvali.

Will Bardenwerper tvrdi da se Saddam u zatvoru zbližio s čuvarima dok je čekao suđenje. Također, tvrdi da su vojnici na njega gledali kao na djeda i da su tugovali nakon što je obješen 2006. godine. 

U knjizi The Prisoner in His Palace: Saddam Hussein, His American Guards, and What History Leaves Unsaid (Zatvorenik u palači: Saddam Hussein, njegovi američki čuvari i ono što historije prešuti) bivši vojnik pripovijeda kako se Saddam smijao poput Drakule uz Sezam ulice, častio je čuvare pričama o svome životu, uključujući i onu o tome kako je zapalio automobile sina Udaya

Bardenwerper piše da Uday je napravio „strašnu grešku” kada je otvorio vatru na jednoj zabavi, ubivši nekoliko ljudi i ranivši još nekoliko, uključujući i Saddamova polubrata.

Saddam je čuvarima ispričao kako je spalio sinovu kolekciju Rolls-Royca, Ferrarija i Porschea.

„Grohotom se smijao. Bio je veseo dok je gledao vatru", piše u knjizi, prenosi Times

Osim slušanja hip-hopa, Saddam je također pušio Cohiba cigare, koje je čuvao u praznoj kutiji vlažnih maramica.

Knjiga, koja će biti objavljena ove sedmice, između ostalog opisuje i kako je jedan od čuvara pokušao intervenirati kada je gomila pljuvala i udarala Saddamovo tijelo nakon izvršenja smrtne kazne.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije