Irak na Bijenalu u Veneciji pokazuje predmete spašene od IS-a

Radiosarajevo.ba
Irak na Bijenalu u Veneciji pokazuje predmete spašene od IS-a
Irački muzej odlučio se na neobičan korak dopuštajući da historijski spomenici i predmeti napuste zemlju kako bi pokazao njihovu važnost i ono što su prošli usred IS-ovog „nihilističkog“ uništenja.

Irački muzej iz Bagdada ove godine prikazuje 40 antičkih artefakata na Venecijanskom bijenalu, uključujući i nekoliko onih koji su nedavno vraćeni nakon pljačke 2003. godine.

Ovo je prvi put nakon mnogo godina, tačnije od 1988, da su svi ovi objekti dobili pravno dopuštenje da budu izvezeni iz zemlje na neko vrijeme.

Drvene posude od gline, medicinski predmeti, muzički instrumenti i figurice božanstava i životinja bit će među prikazanim predmetima, od kojih neki potječu čak 6 100 godine prije Krista.

Muzej je ponovno otvoren 2015. godine nakon što je bio zatvoren 12 godina.

Dio ukradenih i krijumčarenih objekata tokom invazije u Iraku je vraćen i restauriran.

Izložba u Nacionalnom paviljonu Iraka na Bijenalu bit će izravan odgovor na ono što Tamara Chalabi iz Iračkog muzeja opisuje kao „kulturni genocid“ koji se događa u rukama islamske države diljem Iraka i Sirije.

„Sad je važnije nego ikada da ljudi van Iraka vide ove objekte i shvate njihov kulturni značaj, i to u vrijeme nakon nihilističkog uništavanja Palmire, Nimruda i Mosula“, kazala je Chalabi.

„Ovi objekti imaju univerzalnost koja nadilazi zemljopis i to je tako važna poruka koju šaljemo u ovom trenutku iz Venecije. Ovo je borba protiv kulturoloških predrasuda i percepcije da u Iraku nema umjetnosti ili da nije ostalo ništa što bi vrijedilo spasiti.“

Fondacija Ruya koja organizira izložbu u Veneciji morala se boriti protiv „otvorene suzdržanosti“ iračkih vlasti kako bi bilo dozvoljeno da predmeti budu predstavljeni van zemlje.

„Zatvoren stav je vrlo ukorijenjen u vlasti, što je posljedica pljačke i želje da se sačuva ono što je ostao, bilo je teško uvjeriti ih u ovo.

Za historičarku Chalabi bilo je važno uključiti nekoliko od 15 000 predmeta koji su pljačkani iz zbirke muzeja tokom pada Saddama Husseina, od kojih je trećina naknadno vraćena.

Među pronađenim objektima koji će se pojaviti u Veneciji je i golubica i glinene figurice božice plodnosti. Oba su vraćena u Irak iz Nizozemske 2010. godine. 

Umjesto odabira muzejskih najrjeđih predmeta za paviljon, jednostavni artefakti koji predstavljaju zbirku u cjelini bili su prioritetni. Bit će izloženi svakodnevni predmeti, kao što je ugovor o posvojenju i glagoljski tekst, te artefakti iz babilonskog razdoblja.

Zbirka je pod takvom strogom sigurnosti da kustosima nije bilo dozvoljeno da ulaze u skladište muzeja, već su svi predmeti morali biti zasebno iznijeti na uvid.

Izložba u Veneciji zove se Arhaično, a osim ovoga na Bijenalu će biti predstavljeni radovi osam iračkih umjetnika.

Chalabi je kazala kako je paviljon ponudio rijetku priliku da okupi drevnu i suvremenu iračku kulturu, koja je preplavljena misterijama.

"Postoji velika dihotomija između drevnih i sadašnjih i sve ostalo u sredini se izgubi", dodala je kustosica.

"Dakle, ova izložba pokušava spojiti dva - Irak kao kolijevku civilizacije, edenski vrt davnih vremena, a zatim rat, uništenje i haos danas - i stvoriti dijalog između starog i novog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije