Paviljon Bosne i Hercegovine na 57. Venecijanskom bijenalu

Radiosarajevo.ba
Paviljon Bosne i Hercegovine na 57. Venecijanskom bijenalu
/ Paviljon Bosne i Hercegovine na 57. Venecijanskom bijenalu
Bosnu i Hercegovinu na 57. Venecijanskom bijenalu predstavljaće umjetnik Radenko Milak s projektom "University of Disaster", koji će biti realizovan u saradnji sa slovenačkim umjetnikom Romanom Uranjekom.

Komesar Paviljona BiH je dr Sarita Vujković, direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a za kustose projekta predloženi su Cristopher Yggdre, autor koncepta, švedski kustoski tim Fredrik Svensk, Sinziana Ravini, Ana van der Vliet koji će raditi u saradnji i uz podršku Hansa-Urlich Obrist-a uglednog švajcarskog kustosa i direktora Serpentine Gallery London.

Ovim odlukama prethodila je zajednička inicijativa Umjetničke galerije BiH i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u želji da se Bosna i Hercegovina kontinuirano predstavlja na najvećoj svjetskoj smotri savremene umjetnosti kao i na Bijenalu arhitekture.

Ovu inicijativu je podržala Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske koje će na osnovu ranije utvrđenog modela obezbijediti sredstva za pripremu i realizaciju izložbe kada je nosilac projekta institucija iz ovog entiteta.

Projekat je podržalo i Federalno ministarstvo kulture, dok će Ministarstvo civilnih poslova BiH preuzeti obavezu plaćanja troškova iznajmljivanja prostora i funkcionisanja izložbe u trajanju od šest mjeseci.

Značajna podrška projekta dobijena je i od strane Grada Banjaluka, koji je dodjelio prostor ataljea potrebnog umjetniku za produkciju radova koji će biti izloženi na Venecijanskom bijenalu.

Organizator cjelog projekta je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, koji je u saradnji sa umjetnikom Radenkom Milakom i kustoskim timom odlučio da Paviljon Bih bude lociran u Palati Malipiero u kojoj je 2013. godine Bosnu i Hercegovinu na 55. Venecijanskom bijenalu predstavljao umjetnik Mladen Miljanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije