Iz SAD poruka Putinu: Rusija nikada nije bila pod prijetnjom Ukrajine i NATO-a

1
AA
Iz SAD poruka Putinu: Rusija nikada nije bila pod prijetnjom Ukrajine i NATO-a
Foto: EPA-EFE / Jen Psaki

Američka administracija je ruski korak da snage za odvraćanje stavi u status posebnog borbenog stanja, uključujući nuklearno oružje i hipersonične projektile, opisala kao "nepotreban i eskalirajući".

Visoki američki odbrambeni dužnosnik, koji nije želio da se otkrije njegov identitet, rekao je novinarima kako su Sjedinjene Američke Države za ovaj korak tek saznale te kako ranije o tome nisu posjedovale nikakve obavještajne podatke.

"Vjerujemo da je ovaj korak nepotreban i eskalirajući jer Rusija nikada nije bila pod prijetnjom Zapada ili NATO-a", proučio je dužnosnik.

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Dodao je da SAD također ima sredstva za odbranu od nuklearnih napada.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki također je ocijenila posljednji korak Rusije za televiziju ABC.

Ističući da Rusija nikada nije bila pod prijetnjom NATO-a ili Ukrajine, Psaki je poručila: "Svi ovi koraci dio su izmišljotina (ruskog predsjednika Vladimira) Putina i mi ćemo se tome suprotstaviti. Imamo kapacitet da se branimo, ali se također moramo suprotstaviti onome što radi Putin."

Psaki je dodala da će poduzeti sve korake kako bi Rusija platila cijenu za ukrajinski napad i da će ciljati energetski sektor ako bude potrebno.

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je danas sastanak s ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom te s načelnikom Generalštaba Valerijem Gerasimovom. Putin je tokom sastanka naveo da je Zapad učinio korake u odnosima prema Rusiji koji se ne mogu smatrati prijateljskim.

"Govorim o nelegitimnim sankcijama u oblasti ekonomije. Visoki dužnosnici NATO zemalja daju agresivne izjave u odnosu na našu zemlju. Zbog toga naređujem načelniku Generalštaba i ministru odbrane da snage za odvraćanje stave u status posebnog borbenog stanja", naveo je Putin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije