Prvo obraćanje novog američkog ambasadora u BiH Michaela Murphya: Poruka bh. liderima

12
Radiosarajevo.ba
Prvo obraćanje novog američkog ambasadora u BiH Michaela Murphya: Poruka bh. liderima
Foto: Facebook-Michael Murphy / Michael Murphy, ambasador SAD u BiH

Michael Murphy, novoimenovani američki ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini obratio se po prvi put građanima BiH, ali i domaćim liderima, otkako je postavljen na ovu poziciju.

"Čast mi je biti na čelu sjajnog i talentovanog tima Amerikanaca i lokalnog osoblja koje svakodnenvno radi u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci na promoviranju interesa SAD za neovisnu, demokratsku, multietničnu i prospreitetnu BiH. 

 Rođen sam u Rochesteru, savezna država New York, ali sam odrastao u East Greenbushu, malom gradu veličine Općine Čajniče. Kao srednjoškolac i student, počeo sam se zanimati za historiju, aktuelna dešavanja i putovanja, što me na kraju i navelo da se pridružim diplomatskom koru SAD.

Jedna američka država usvojila zakon koji dopušta učiteljima oružje u školama

Jedna američka država usvojila zakon koji dopušta učiteljima oružje u školama

Tokom svoje tridesetogodišnje karijere, imao sam veliku sreću jer sam radio širom Europe i Afrike. Jako sam sretan što dolazim ponovo u BiH u kojoj sam radio kao šef Političkog odjela od 2006. do 2009. godine.

U to vrijeme je moja supruga Kimberly bila američki diplomata. Radila je u ambasadi kao ataše za kulturu. S ljudima u BiH smo ostvarili brojne kontakte. Pružili ste nam dobrodošlicu kad smo bili ovdje pa jedva čekamo da opet radimo s vama.

Jedno od naših najljepših sjećanja na BiH ponijeli smo sa sobom kada smo otišli iz Sarajeva 2009: živahnu i svojeglavu lutalicu koju smo Kimberly i ja našli na planini Jahorina i dali joj ime Tedy. Skoro punih 15 godina - pola naše diplomatske karijere - Tedy je s nama putovala po svijetu.

Uvijek je za nas bila izvor velike radosti i stalno nas podsjećala na posebno vrijeme koje smo proveli u vašoj zemlji. Svjestan sam da se u BiH vraćam u periodu za koji mnogi tvrde da je najteži poslije rata 1992-1995.

Moj prioritet kao ambasadora SAD bit će podrška provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma, te reformama koje su uslijedile na državnom nivou oko kojih su se usaglasili vaši izabrani zvaničnici i, što je najvažnije, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Na osnovu ličnog iskustva sam siguran da građani BiH - Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Ostali za svoju djecu i sebe žele život definisan prema euroatlantskim vrijednostima, a ne prema podjelama iz prošlosti.

A baš te euroatlantske aspiracije su ono čemu moja zemlja i predsjednik Biden daju podršku. Za to će biti potrebni funkcioni, efikasni i odgovorni entiteti čiji lideri su fokusirani na ispunjavajnje obaveza prema biračima.

Za to će također biti potrebna stalna opredjeljenost za kompromis i pomirenje. To je izazov za svaku zemlju uključujući i moju, ali kao što je rekao veliki Martin Luther King Jr: "Moramo naučiti živjeti zajedno kao braća ili zajedno nestati kao budale".

Ne mogu SAD BiH obezbijediti demokratsku i prosperitetnu budućnost, ali možemo raditi i radit ćemo s vama da bismo vam pomogli da do nje dođete. Spreman sam zasukati rukave i zajedno s mojim sjajnim timom u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru prionuti na posao. Sretan sam što ću putovati po cijeloj BiH, sastajati se i raditi s vama, slušati vas. 

Radujem se onome što možemo zajedno uraditi, vidimo se uskoro", rekao je Murphy u svom obraćanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije