SAD: Druga osoba preminula od koronavirusa, prvi slučaj potvrđen u New Yorku

Radiosarajevo.ba
SAD: Druga osoba preminula od koronavirusa, prvi slučaj potvrđen u New Yorku
Foto: EPA-EFE / New York

Zaraženih: 89.074
Umrlih: 3.048
Oporavljenih: 45.110

Prvi slučajevi zaraze novim sojem koronavirusa zabilježeni su na Floridi i u New Yorku, a zvaničnici u Washingtonu prijavili su da je i druga osoba u SAD-u preminula od posljedica zaraze ovim virusom.

Prva zaražena osoba u New Yorku je žena u 30-im godinama, koja je stigla iz Irana. Gradonačelnik New Yorka Andrew Cuomo saopćio je da se žena nalazi u izolaciji u svom domu. 

Cuomo je saopćio da pacijentica ima "respiratorne simptome, ali nije u ozbiljnom stanju". Doznaje se da je pacijentica otišla u bolnicu na Manhattanu, nakon što je uočila prve simptome. 

"Ne treba biti iznenađen, ovo smo očekivali. Kao što sam rekao na početku, nije pitanje da li će, već kad će virus doći do New Yorka", kazao je Cuomo i kazao da nema razloga za paniku. 

Inače, svi zvaničnici navode kako se treba ozbiljno suočiti s epidemijom, ali razdvojiti činjenice od laži i zaštititi se i od stigme i panike. 

A, u Washingtonu je preminula druga osoba od posljedica koronavirusa - riječ je o 70-ogodišnjem muškarcu, koji je imao i druge zdravstvene probleme. Bio je u bolnici u Kirklandu i preminuo je u subotu. 

Uz New York, prvi slučajevi se bilježe na Floridi, sedam novih u Washingtonu, a u toku je i velika istraga doma za starija lica kod Seattlea, nakon što su 40-godišnji radnik i 70-godišnjakinja, koja je u teškom stanju, oboljeli od virusa Covid-19; više od 50 radnika i stanovnika doma ima simptome slične novom soju koronavirusa i očekuju se rezultati testova. 

Pet novih slučajeva zabilježeno je i u Kaliforniji, od čega su dvije osobe medicinski radnici koji su virus dobili na tlu SAD-a. 

Inače, dosad su oboljela 44 Amerikanca koji su bili na kruzeru Diamond Princess, troje koje je stiglo iz Kine, i 42 slučaja koja su otkrivena u SAD-u: od ovog broja, 19 oboljelih je putovalo, 19 je dobilo virus od druge osobe, a za četiri osobe još nije poznato kako su se zarazili. 

Njujorški doktori i drugi eksperti upozoravaju da SAD vjerovatno ima više slučajeva, jer testiranje dugo traje, a neki ljudi koji su zaraženi uopće nemaju simptome. New York Times je u nedjelju pisao o tome kako je moguće da je samo u Washingtonu već zaraženo do 1.500 osoba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije