U Hrvatskoj potvrđen osmi slučaj zaraze koronavirusom

Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj potvrđen osmi slučaj zaraze koronavirusom
Foto: EPA-EFE / Ispred bolnice u Zagrebu

Zaraženih: 89.073
Umrlih: 3.048
Oporavljenih: 45.095

U Hrvatskoj je potvrđen još jedan slučaj oboljele osobe od novog soja koronavirusa, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke.

Potvrdio je ovo za Jutarnji u ponedjeljak ujutro hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno osmero oboljelih, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke.

Nažalost, brojka umrlih u svijetu povećala se na iznad tri hiljade.

U Australiji jutros javljaju da su zabilježeni prvi slučajevi prijenosa virusa unutar zajednice, znači, riječ je o osobama koje nisu nigdje putovale niti su imale kontakt s osobama koje su negdje putovale.

Tajland, također, bilježi porast broja oboljelih; u Južnoj Koreji je više od 4 hiljade zaraženih, a u Italiji 1.694 - u ovoj zemlji dosad su 34 osobe umrle od ovog virusa. U Njemačkoj i Francuskoj ima po 130 zaraženih, u SAD-u 86, u Španiji 84, a prvi slučajevi stigli su i u Indoneziju.

Medicinski zvaničnici strahuju i da bi se u Iranu mogao ponoviti Wuhan (kineski grad u kojem je izbila epidemija); u ovoj zemlji skoro je 1000 zaraženih, a preminulih je 54.

Guardian jutros javlja da će Nike zatvoriti sjedište u Europi, u Nizozemskoj, jer je jednom od radnika potvrđena zaraza novim sojem koronavirusa.

Objavljena je i nova studija, koja se bavila slučajevima 1.099 pacijenata kod kojih je laboratorijski potvrđen virus Covid-19; svi su smješteni u bolnicama u Kini. Prema ovom istraživanju, 41.9 posto zaraženih su bile žene , a prosječni broj godina zaraženih je 47; 0.9 posto pacijenata bila su djeca, mlađa od 15 godina.

Pet posto od svih pacijenata je završilo na intenzivnoj njezi, a 1.4 posto preminulo. 

Najčešći simptomi su groznica - 43.8 posto po prijemu i 88.7 posto tokom hospitalizacije, te kašalj (67.8 posto); 23.7 posto zaraženih je imalo neku prethodnu bolest, kao što su visok pritisak i hronična opstruktivna bolest pluća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije