Prvi oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj: Radne kolege se panično razbježale s posla

Hina/Jutarnji
Prvi oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj: Radne kolege se panično razbježale s posla

Muškarac koji je prvi oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj, zaposlenik je firme Ericsson Nikola Tesla, te je u prošli petak bio na poslu, javila je Hina.

Oboljeli je u srijedu, 19. februara, bio na godišnjem odmoru u Milanu na fudbalskoj utakmici, a u petak je bio na radnom mjestu u Zagrebu.

Njegova porodica je izvijestila da je u nedjelju, 23. februara, zaprimljen u bolnicu sa simptomima bolesti, a naknadno je utvrđena prisutnost koronavirusa.

Snježana Bahtijari, direktorica marketinga firme, potvrdila je kako su za bolest zaposlenika saznali tako što ih je nazvao član porodice oboljelog.

"Niko nam službeno nije javio. Saznali smo privatnim kanalima, no mi smo se već unutar firme organizirali. U međuvremenu smo se čuli s Pavlom Kalinićem, te bi zagrebačka epidemiološka služba trebala stići uskoro", rekla je Bahtijari za Jutarnji list.

Kako su u međuvremenu saznali novinari Jutarnjeg od zaposlenika Ericssona, u firmi je zavladala prilična panika, a svi su radnici otišli kućama umjesto da pričekaju dolazak nadležne službe.

"Ljudi su se razbježali kao u zombi apokalipsi", kaže jedan od radnika.

Zaposlenici će do daljnjega raditi od kuće, doznaje se u utorak u tvrtki.

"Riječ je o vanrednoj situaciji, naša kompanija ima svoje protokole po kojima ćemo postupati te smo u kontaktu sa svim zaposlenicima, rekla je Hini direktorica marketinga u Ericssonu Snježana Bahtijari.

Dodala je kako je u firmu poslijepodne stigla epidemiološka služba radi daljeg postupanja, a javio im se i Ured za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije