SAD donio odluku: U Ukrajinu dolazi još oružja od kog Rusija strepi

4
Radiosarajevo.ba
SAD donio odluku: U Ukrajinu dolazi još oružja od kog Rusija strepi
Foto: Anadolija / Joe Biden i Volodimir Zelenski

Sjedinjene Američke Države se pripremaju da objave vojnu pomoć Ukrajini vrijednu oko 225 miliona dolara, izvještava Associated Press 6. juna, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Nova pomoć će uključivati nove rakete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), sisteme za minobacače i artiljerijske granate, izvještava AP, pozivajući se na svoje izvore.

SAD je 1. juna dala dozvolu Ukrajini da koristi američko snabdijevanje oružjem, uključujući rakete HIMARS, za udare na ciljeve u Rusiji koji se nalaze blizu granice s Harkivskom oblasti, a u posljednjih nekoliko dana, ukrajinske oružane snage su koristile američko snabdijevanje oružjem za udare na ciljeve unutar Rusije.

Sutra tužna kolona sanitetskih vozila u čast Aldina Subašića

Sutra tužna kolona sanitetskih vozila u čast Aldina Subašića

Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), Ukrajina je pogodila rusku bateriju protivvazdušne odbrane S-300/400 u Belgorodskoj oblasti "vjerovatno HIMARS-om 1. ili 2. juna."

Pomoć sadrži i haubice, HAWK rakete protivvazdušne odbrane, Stinger rakete za protivvazdušnu odbranu, Javelin i AT-4 sisteme za protivoklopnu odbranu, haubice, oklopna vozila, patrolne čamce, prikolice, materijale za razaranje, uz širok spektar rezervnih dijelova i opreme, prema zvaničnicima.

Očekuje se da će predsjednik SAD-a Joe Biden sastati se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim 7. juna tokom njihove posjete Parizu povodom obilježavanja Dana D.

U aprilu, SAD je usvojio dugo očekivanu pomoć u vrijednosti od 61 milijardu dolara, od koje je veći dio pokrio vojnu pomoć, piše Kyiv Independent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije