Biden: 'Cijena tiranije je krv mladih i hrabrih. Sloboda vrijedi, demokratija vrijedi'

4
Radiosarajevo.ba
Biden: 'Cijena tiranije je krv mladih i hrabrih. Sloboda vrijedi, demokratija vrijedi'
Foto: EPA - EFE / Joe Biden

Predsjednik SAD-a Joe Biden povukao je paralele između ruske invazije na Ukrajinu i Drugog svjetskog rata u govoru povodom obilježavanja 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji, Francuska.

Govoreći nekoliko koraka dalje od mjesta gdje je sahranjeno 9.388 pripadnika američke vojske koji su učestvovali u iskrcavanju, Biden je upozorio da su demokratije širom svijeta ponovo pod prijetnjom, dodajući da autokrate pomno prate reakciju Zapada na situaciju u Ukrajini.

Predsjednik, rođen 1942. godine, vjerovatno će biti posljednji američki lider koji je bio živ u vrijeme operacije oslobađanja Francuske okupirane od strane nacista.

EURO 2024 | Uživo iz Munchena s utakmice Europskog prvenstva: Rumunija - Nizozemska 0:0

EURO 2024 | Uživo iz Munchena s utakmice Europskog prvenstva: Rumunija - Nizozemska 0:0

Na ceremonijama u četvrtak prisustvovao je veliki broj svjetskih lidera, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kralja Charlesa III i kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Tokom govora, Biden je često povezivao borbu protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu s trenutnim ratom u Ukrajini.

Pred poljem prošaranim malim, bijelim nadgrobnim spomenicima poginulih američkih vojnika, predsjednik je upozorio: "Autokrate svijeta pomno prate šta će se dogoditi u Ukrajini."

Obećao je da SAD neće "odustati" od sukoba, tvrdeći: "Ako to učinimo, Ukrajina će biti podjarmljena, i tu neće stati. Ukrajini susjedne zemlje će biti ugrožene, cijela Evropa će biti ugrožena."

Direktno je napao predsjednika Vladimira Putina, nazivajući dugogodišnjeg ruskog lidera "tiraninom."

Predsjednik je također nastojao okupiti zapadne lidere, više puta naglašavajući rastuću prijetnju antidemokratskih snaga širom svijeta i sve veću prijetnju slobodi.

Pohvalio je napore "plemenite grupe braće" koja su učestvovala u iskrcavanju na Dan D, rekavši: "Ljudi koji su se ovdje borili bili su heroji."

"Oni su znali – bez ikakve sumnje – da postoje stvari za koje vrijedi boriti se i umrijeti. Sloboda vrijedi. Demokratija vrijedi. Amerika vrijedi. Svijet vrijedi."

U pratnji predsjednika Macrona na ceremoniji, Biden je naglasio važnost trajnih partnerstava između demokratija širom svijeta.

Naglašavajući vrijednost NATO saveza, Biden je rekao: "Ono što su saveznici ovdje uradili prije 80 godina daleko nadmašuje bilo šta što smo mogli učiniti sami," dodajući da je to "lekcija koju se molim da Amerikanci nikada ne zaborave."

Komentari dolaze usred rastućeg izolacionizma u dijelovima Republikanske stranke. Mnogi članovi stranke postali su sve skeptičniji prema slanju vojne pomoći Ukrajini, objavio je BBC.

Predsjednik Biden je okrivio stranku za kašnjenje u odobravanju nove pomoći za neke od ukrajinskih gubitaka na bojnom polju u posljednjim mjesecima.

Kritikovao je izolacionističke tendencije u SAD-u, rekavši da je "cijena nekontrolisane tiranije krv mladih i hrabrih."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije