Emmanuel Macron: 'Ovi stanovnici nikad nisu miješali mržnju ili ogorčenost sa svojom tugom'

4
Radiosarajevo.ba
Emmanuel Macron: 'Ovi stanovnici nikad nisu miješali mržnju ili ogorčenost sa svojom tugom'
Foto: EPA - EFE / Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emanuel Macron u srijedu je pohvalio "duh žrtvovanja" vojnika koji su oslobodili Evropu od nacističke okupacije, dok se priprema da se pridruži američkom predsjedniku Joeu Bidenu i kralju Charlesu III kako bi obilježili 80 godina od iskrcavanja na Dan D tokom Drugog svjetskog rata i Bitke za Normandiju.

Macron je govorio o žrtvama savezničkih snaga, procjene broja civila ubijenih u Normandiji kada su saveznici preuzeli kontrolu nad regijom kreću se od 13.000 do 20.000.

"Osamdeset godina kasnije, nacija mora jasno i snažno prepoznati civilne žrtve savezničkih bombardovanja, u Normandiji i drugdje na našem tlu. Moramo iznijeti ovo sjećanje na puno svjetlo", rekao je Macron u Saint-Lou, gradu koji je uvelike uništen savezničkim bombardovanjem, objavljeno je na 

U Sarajevu održana sjednica Predsjedništva BiH: Usvojeno nekoliko odluka

U Sarajevu održana sjednica Predsjedništva BiH: Usvojeno nekoliko odluka

"Ne skrivajući ništa, ali ništa ne zbunjujući. Zato što stanovnici Saint-Loa nikada nisu miješali mržnju ili ogorčenost sa svojom tugom", rekao je on.

Događaji koji traju tri dana u Francuskoj, a koji će dosegnuti vrhunac u četvrtak ceremonijama na plažama Normandije gdje se dogodilo iskrcavanje savezničkih vojnika, u sjeni su novog rata u Evropi dok Ukrajina vodi bitku protiv ruske invazije.

Macron će ugostiti Bidena, kralja Charlesa III i kanadskog premijera Justina Trudeaua, koji predstavljaju savezničke sile iz Drugog svjetskog rata, kako bi se prisjetili herojstva vojnika koji su dali svoje živote u iskrcavanju 6. juna 1944. godine, oslobađajući Evropu od nacističke okupacije.

Gosti sa najvećim počastima će biti preživjeli veterani: Očekuje se oko 200 veterana, čiji broj svake godine opada jer su većina u svojim kasnim 90-im godinama, a neki su stariji i od 100 godina.

Sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim koji se pridružuje zapadnim liderima u Normandiji, ceremonije će pružiti izuzetno simboličnu pozadinu za razgovore o tome kako Ukrajina može povratiti teritorije nakon ruskih napredovanja.

Znakovito je da nijedan ruski zvaničnik nije pozvan, što naglašava status Rusije kao 'zemlje otpadnika' na Zapadu nakon invazije na Ukrajinu, uprkos ogromnom doprinosu SSSR-a u porazu nacizma u Drugom svjetskom ratu.

Macron je odlučio srušiti tabue odbijajući isključiti mogućnost slanja trupa u Ukrajinu, što je uznemirilo neke saveznike u EU.

Iznenađujući komentar premijera NATO članice: 'Rusija treba da bude na obilježavanju Dana D'

Iznenađujući komentar premijera NATO članice: 'Rusija treba da bude na obilježavanju Dana D'

Međutim, posljednjih sedmica došlo je do promjena, pri čemu je Zapad pokazao spremnost da dozvoli Ukrajini korištenje zapadnog isporučenog oružja za napade na ciljeve u Rusiji, a Francuska se zalaže za raspoređivanje evropskih vojnih instruktora u Ukrajini.

Iskrcavanje savezničkih snaga u Normandiji, podržano vazdušnim operacijama koje su padobranima spustile vojnike direktno na okupiranu teritoriju, bila je najveća pomorska operacija ikada u smislu broja brodova i vojnika uključenih u neku vojnu akciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije