Emmanuel Macron u Njemačkoj: Ovo je odlučujući trenutak za Evropu

0
Radiosarajevo.ba
Emmanuel Macron u Njemačkoj: Ovo je odlučujući trenutak za Evropu
Foto: EPA - EFE / Emmanuel Macron

Emmanuel Macron je prvi francuski predsjednik u državnoj posjeti Njemačkoj od Jacquesa Chiraca 2000. U nedjelju je, na početku trodnevnog puta, istakao da nije tačno da u odnosima Pariza i Berlina varniči.

Sa predsjednikom Frank-Walter Steinmeierom je u ponedjeljak obišao spomenik žrtvama Holokausta.

Dvojica predsjednika su u Berlinu u društvu supruga Brigitte Macron i Elke Büdenbender položili vence u bojama nacionalnih zastava. Posetili su i muzej u sklopu memorijala. Macron popodne u Drezdenu treba da održi govor o Evropi, za koju je već u nedjelju u Berlinu rekao da se nalazi u "odlučujućem trenutku".

Nermin Nikšić: 'Čemu širenje panike? Nećemo prodati Telekom i Elektroprivredu'

Nermin Nikšić: 'Čemu širenje panike? Nećemo prodati Telekom i Elektroprivredu'

Objasnio je to ruskom agresijom na Ukrajinu, klimatskim promjenama i razvojem vještačke inteligencije.

Francuska i Njemačka treba zajedno da "poguraju" rješavanje tih izazova, kazao je na konferenciji za medije sa Steinmeierom u Berlinu. Francuska i Njemačka, rekao je, imaju odnos poput "živahnog, zahtjevnog i ambicioznog para". Steinmeier je istakao da je posjeta Macrona "dokaz dubine francusko-njemačkog prijateljstva".

Veliki preokret u odnosima na Bliskom istoku: Saudijska Arabija šalje ambasadora u Siriju

Veliki preokret u odnosima na Bliskom istoku: Saudijska Arabija šalje ambasadora u Siriju

Iako ponekad iskrsnu razlike, Berlin i Pariz se "na kraju uvijek dogovore", rekao je predsjednik Njemačke. Gost iz Pariza je odbacio ocjene da između dvije zemlje "varniči".

"To nije tačno. Mi idemo naprijed", rekao je. "Francusko-njemački odnosi su neizostavni i važni za Evropu".

Veze dve zemlje su dugo važile za pokretačku snagu Evrope, politički i privredno. Trzavice su počele po odlasku kancelarke Angele Merkel iz politike krajem 2021. Macron i sadašnji kancelar Olaf Scholz su odskora intenzivirali napore da unaprijede saradnju.

Dvije strane su se sporazumjele oko reforme pravila o zaduživanju i deficitu u Evropskoj uniji, ali ostaju druge tačke sporenja, posebno oko razmjere vojne pomoći Ukrajini i odgovora EU na protekcionističke mjere SAD i Kine. Ministri dvije vlade o ovim i drugim pitanjima raspravljat će u utorak, piše dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije