Počelo je: Ukrajina po prvi put koristila američko oružje da gađa Rusiju, je li ovo samo početak?

1
Radiosarajevo.ba
Počelo je: Ukrajina po prvi put koristila američko oružje da gađa Rusiju, je li ovo samo početak?
FOTO: US Army / Raketni sistemi HIMARS

Oružane snage Ukrajine koristile su oružje koje su dobile od SAD-a za napad na ciljeve unutar Rusije, izvijestio je Associated Press (AP) 5. juna.

Riječ je o prvoj takvoj potvrdi otkako je Bijela kuća prošle sedmice djelimično ukinula zabranu takvih akcija.

Pozivajući se na zapadnog zvaničnika koji je govorio anonimno, AP je naveo da se napad desio "posljednjih dana", ali nije dao dodatne informacije.

Nenad Čičin-Šain: 'Odluka Akademije podigla gledanost filma Kiss the Future. Idemo po Grammy'

Nenad Čičin-Šain: 'Odluka Akademije podigla gledanost filma Kiss the Future. Idemo po Grammy'

Washington je dao dozvolu Ukrajini da koristi neka američka oružja za napad na ciljeve u Rusiji preko granice iz Harkivske i Sumske oblasti, potvrdili su američki i ukrajinski zvaničnici 31. maja.

Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), Ukrajina je pogodila rusku S-300/400 bateriju protuzračne odbrane u Belgorodskoj oblasti "vjerovatno sa HIMARS-om 1. ili 2. juna."

"Sistem protuzračne odbrane S-300/400 nalazio se otprilike 60 kilometara od trenutne linije fronta u sjevernoj Harkivskoj oblasti i preko 80 kilometara od grada Harkiva, što je u dometu HIMARS-a, ali premašuje domet drugih MLRS sistema koje ukrajinske snage navodno koriste za napade na Belgorodsku oblast," dodao je ISW.

[twitter]https://x.com/Geopoliticabras/status/1798606563315474495[/twitter]

Ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali napad.

Washington još uvijek zabranjuje Ukrajini korištenje dugodometnih Army Tactical Missile System (ATACMS) i drugih dugodometnih oružja koje je dobila od SAD-a za napade dublje unutar Rusije, rekli su američki zvaničnici.

Predsjednik Volodimir Zelenski je 2. juna rekao da bi SAD također trebale ukinuti ovu zabranu kako bi zaštitile živote.

"Da li je to dovoljno? Ne. Zašto? Zato što sam vam dao primjer aerodroma s kojih Rusija stalno puca, mirno, znajući da Ukrajina neće uzvratiti jer nema odgovarajuće sisteme i dozvole," rekao je Zelenski, kako je citirao The Telegraph, kao reakciju na odluku Washingtona.

Zelenski je rekao da Kijev čeka odobrenje za napad na ruske vojne aerodrome, polazišne tačke za napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

Dodao je da Rusija ima oko 300 oružanih sistema – napunjenih sa desetinama hiljada raketa – raspoređenih na svojoj strani granice za napade na Ukrajinu, izvijestio je The Telegraph.

Ukrajinci nakon dozvole SAD usmjerili raketne sisteme prema Rusiji: Na meti grad Belgorod

Ukrajinci nakon dozvole SAD usmjerili raketne sisteme prema Rusiji: Na meti grad Belgorod

"Tako da oni imaju to oružje tamo i ne uklanjaju ga jer znaju da Ukrajina ne može gađati njih sa zapadnim oružjem čak i ako oni pucaju na nas," rekao je Zelenski.

Tema zabrane zapadnih saveznika Ukrajini da napada Rusiju koristeći njihovo oružje dobila je veliku pažnju nakon što je Moskva otvorila novi front u sjeveroistočnoj Harkivskoj oblasti u maju, gdje je bila u mogućnosti pripremiti operaciju bez značajnih prijetnji ukrajinskih napada preko granice, piše Kyiv Independent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije