Promjena pravca u Berlinu: Napad na Rusiju za odbranu Ukrajine

4
Radiosarajevo.ba
Promjena pravca u Berlinu: Napad na Rusiju za odbranu Ukrajine
Foto: EPA - EFE / Olaf Scholz

Berlin je prošle nedjelje dao zeleno svjetlo Kijevu da oružje koje je dobio od Nemačke koristi i za gađanje vojnih ciljeva u Rusiji. Političarka liberala (FDP), jedne od tri vladajuće stranke, Marie Strack-Zimmermann pozdravila je odluku, ali uz kritiku da je to trebalo učiniti mnogo ranije.

"Međunarodno pravo izričito predviđa ciljane napade kao odbranu. Konkretno, to znači da je u skladu sa međunarodnim pravom da se Ukrajinci brane, da mi pomažemo oružjem i materijalom i da se agresor već van bojišta izbaci iz stroja. Ovo se odnosi isključivo na vojne ciljeve", rekla je Strack-Zimmermann za dpa.

Prije nego što je Berlin saopćio svoju odluku, američka vlada je dozvolila Ukrajini da američko oružje u ograničenoj oblasti koristi na ruskoj teritoriji. I Njemačka i SAD su odobrenja obrazložile ruskom ofanzivom na oblast Harkova.

Svećenik iz BiH proslavio stupanje u službu: "Danas, majko, rediš svoga sina"

Svećenik iz BiH proslavio stupanje u službu: "Danas, majko, rediš svoga sina"

Za odbranu od ruskih napadača, zapadne države su Ukrajini dale sisteme naoružanja koji mogu da dosegnu rusku teritoriju i koji također mogu da unište infrastrukturu kao što su skladišta municije i komandna mjesta.

Francuska i Velika Britanija su Ukrajini poslale krstareće rakete Skalp (Scalp), odnosno Pustinjska sijenka (Storm Shadow). Međutim, prema izvještajima medija, rakete kratkog dometa ATACMS koje su isporučile SAD također imaju potencijal za takve udare. Domet ATACMS je 300 kilometara.

Njemačka je Ukrajincima poslala višecijevne raketne bacače Mars, čiji je domet, kako se navodi, oko 80 kilometara.

Socijaldemokratski kancelar Olaf Scholz odbacuje zahtjeve da Nemačka isporuči krstareće rakete Taurus. Vlada se prije svega koncentriše na sisteme PVO kao što su Patriot i Iris-T.

Iz sjeveroistočne Ukrajine, gdje Rusija nije uspjela da osvoji velike oblasti, takvi sistemi također mogu da dosegnu ruski zračni prostor i obaraju avione koji bacaju klizne bombe na Harkov. Međutim, tih sistema ponestaje, a njihove lokacije moraju da se biraju veoma pažljivo.

Italija odbila: 'Ukrajina ne smije koristiti naše oružje da gađa Rusiju'

Italija odbila: 'Ukrajina ne smije koristiti naše oružje da gađa Rusiju'

Sasvim je zamislivo da se sistemi Patriot sada koriste i u oblasti Harkova i iznad Rusije, rekao je u nedjelju za televiziju ARD šef centra za Ukrajinu u njemačkom ministarstvu odbrane general-major Christian Freudig.

"Idealni su posebno za borbu protiv ruskih aviona, koji mogu da koriste ove strašne klizne bombe (...) Ukrajina ovo koristi s velikom vještinom "i to ćemo možda vidjeti u narednih nekoliko nedjelja".

Kancelar Scholz u promjeni kursa Berlina ne vidi nikakvu opasnost.

"Sigurni smo da to neć́e doprinijeti eskalaciji jer je – kako je i američki predsjednik objasnio – riječ samo o tome da se, na primer, može odbraniti veliki grad kao što je Harkov", rekao je Scholz u ponedjeljak u intervjuu za Antenne Bayern.

Analitičar iskazao zabrinutost: Rat u Ukrajini će eskalirati, pripremaju se na najgori scenarij

Analitičar iskazao zabrinutost: Rat u Ukrajini će eskalirati, pripremaju se na najgori scenarij

Vicekancelar i član Zelenih Habeck, kao i Strack-Zimmermann, žali što se Scolz na promjenu kursa nije odlučio ranije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije