Objavljen novi video: Ukrajinski specijalci progone Ruse širom svijeta, nigdje nisu sigurni

5
Radiosarajevo.ba
Objavljen novi video: Ukrajinski specijalci progone Ruse širom svijeta, nigdje nisu sigurni
Foto: AA / Ukrajinska vojska

Ukrajinske specijalne snage napadaju ruske plaćenike u Siriji, javio je ukrajinski Kyiv Post.

Ova informacija dolazi devet mjeseci nakon što je CNN izvijestio da ukrajinske specijalne snage vjerovatno stoje iza udara bespilotnih letjelica i kopnenih operacija protiv ruske plaćeničke grupe u Sudanu, gdje bjesni građanski rat, a Newsweek je kontaktirao ukrajinsku vojnu obavještajnu agenciju (GUR) i ministarstva vanjskih poslova Poslova Rusije i Sirije, kao i vlade Sudana zbog komentara na tvrdnje medijskih kuća koje raspravljaju o mogućnosti da se posljedice invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu prošire daleko izvan granica te zemlje.

U izvještaju od ponedjeljka, Kyiv Post je naveo da je dobio video od GUR-a, napravljen u martu, na kojem se vidi kako ukrajinske specijalne snage rade zajedno sa sirijskim pobunjenicima napadaju ruske plaćenike koji se bore zajedno sa snagama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, Putinovog saveznika.

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

Putin je vojno intervenisao u Siriji 2015. godine kako bi podržao Asadov režim i od tada su ruske vojne snage stalno raspoređene u zemlji.Kyiv Post je na YouTube-u podijelio video koji navodno prikazuje koordinisane napade na položaje ruskih plaćenika na Golanskoj visoravni, u kojima su napadnuti i uništeni kontrolni punktovi, uporišta i konvoji.

U ukrajinskoj operaciji korištene su raketne granate i improvizirani minobacači 'Tarab' za napad na odbrambene položaje, izvještava ukrajinski list, dodajući da su vozila napadnuta nečim što je izgledalo kao radio ili žičana improvizirana eksplozivna naprava (IED).

U septembru 2023., studija CNN-a istakla je ukrajinsku vojnu operaciju u Sudanu. Tamo se pobunjenička paravojna grupa Rapid Support Force (RSF) bori protiv sudanskih oružanih snaga (SAF), koje predvodi general Abdel Fattah al-Burhan , u sukobu koji je izazvao tešku humanitarnu krizu.

Pozivajući se na ukrajinski vojni izvor, CNN je rekao da su ukrajinske specijalne službe "vjerovatno odgovorne" za napade na grupu RSF, za koju se vjeruje da prima pomoć od ruske plaćeničke grupe Wagner, čije su se snage borile pod komandom sada pokojnog šefa grupe Jevgenij Prigožina u Ukrajini.

Iako nije mogao nezavisno potvrditi umiješanost Kijeva, CNN je izvijestio da snimci pokazuju da su udari dronovima izvedeni u "ukrajinskom stilu" - dronovi koji se spuštaju na svoje ciljeve u Omdurmanu i oko njega, koji se nalazi na Nilu preko puta glavnog grada Kartuma.

Dronovi DJI Magic 3, koji su komercijalno dostupni i naširoko korišćeni od strane ukrajinskih snaga, bili su uključeni u najmanje osam napada, dok se tekst na ukrajinskom jeziku može vidjeti na kontroloru uređaja.

"Ne možemo to ni potvrditi ni demantovati", rekao je tada za CNN portparol GUR-a Andrij Jusov , dok je visoki sudanski vojni izvor rekao da "nema saznanja o ukrajinskoj operaciji u Sudanu", objavljio je Jutarnji.

Izvještaj CNN-a nije jedini put da se ukrajinske snage sumnjiče da djeluju u Sudanu u sklopu kampanje Kijeva za udar na ruske interese daleko iza linija fronta. Jutarnji list je u februaru pisao da su ukrajinske specijalne snage izvele operacije u Sudanu protiv plaćenika grupe Wagner, povezanih sa RSF.

Ukrajinski Kyiv Post je potom objavio snimak ukrajinskog vojnika u Sudanu koji ispituje ruskog zatvorenika i dvojicu Afrikanaca. Na tom snimku ruski vojnik kaže da je iz "PMC Wagner" i da je u Sudan došao iz Centralnoafričke Republike, gdje se nalaze borci ruske plaćeničke grupe. Ruski vojnik kaže da na tom području djeluje 100 Wagnerovih boraca i da je došao u Sudan "da ruši lokalnu vlast".

Na snimku se vide i pripadnici specijalne jedinice Timur, u sastavu GUR-a, kako pretresaju vojno vozilo i s tijela jednog vojnika vade Vagnerovu ličnu kartu. Lokacija i sadržaj video snimka nisu nezavisno provjereni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije