S majkom i sestrom planirala napad: Najmlađa teroristkinja proglašena krivom

Radiosarajevo.ba
S majkom i sestrom planirala napad: Najmlađa teroristkinja proglašena krivom
Metropolitan police / Safaa Boular

Prva ženska teroristička ćelija u Velikoj Britaniji proglašena je krivom za planiranje napada na Britanski muzej, javlja The Guardian.

Safaa Boular (18) u ponedjeljak je proglašena krivom za planiranje terorističkog napada na Britanski muzej u Londonu prije dvije godine, zajedno sa svojom majkom, sestrom i prijateljicom. Boular je tako postala najmlađa žena optužena za terorizam u Britaniji.

Britanska policija i tužioci izjavili su da je Boular počela planirati napad nakon što je spriječen njen plan da se uda za ISIL-ovog teroristu u Siriji, kojeg je upoznala na internetu i tako postala radikalizirana.

Njena sestra, majka i prijateljica priznale su krivicu za terorizam na ranijem saslušanju. 

Također, objavljeni su i snimci koji prikazuju Boular kako pregledava lokacije oko zgrade britanske obavještajne službe u južnom Londonu. Policija je objavila i snimku telefonskog razgovora u kojem Boular, njena sestra i majka u šiframa razgovaraju o napadu, i govore da će biti "zabavno".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije