Rusko ministarstvo odbrane se oglasilo: Današnji dan ući će u historiju

14
Radiosarajevo.ba
Rusko ministarstvo odbrane se oglasilo: Današnji dan ući će u historiju
Foto: EPA-EFE / Maria Zakharova

Rusija je objavila da povlači dio trupa s granice s Ukrajinom. Moskva tvrdi da su spomenute trupe sudjelovale u vojnim vježbama koje su odrađene prema planu.

Sudeći prema snimcina, prikazani su tenkovi kako se vraćaju u svoje baze.

U međuvremenu, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zaharova je na Telegramu napisala sljedeće:

Oglasila se policija u vezi filmske pljačke u Banjoj Luci: 'Saznanja pokazuju da su oni još u BiH'

Oglasila se policija u vezi filmske pljačke u Banjoj Luci: 'Saznanja pokazuju da su oni još u BiH'

"Današnji dan ući će u historiju kao dan kad je propala zapadna ratna propaganda. Osramoćeni su i uništeni bez ijednog ispaljenog metka".

Ruska objava izazvala je i munjevitu reakciju tržišta. U rekordnom roku je ojačala ruska rublja u odnosu na dolar i euro.

"Izostanak vojne akcije i indikacije da postoji spremnost za razgovor čini se dovoljnim za smirivanje napetosti na tržištu", rekao je Michael Leister, voditelj strategije kamatnih stopa u Commerzbanku, piše Jutarnji list.

Diplomatski napori da se za ukrajinsku krizu nađe mirno rješenje ne jenjavaju.

Tako će se njemački kancelar Olaf Scholz u utorak prvi put sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u misiji s visokim ulogom u svrhu sprečavanja rata, a najveći ruski trgovinski partner u Europi upozorit će na dalekosežne sankcije ako napadne Ukrajinu.

Predviđeno je da će sastanak u Kremlju trajati nekoliko sati, a na kraju će biti održana zajednička konferencija za novinare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije