Rusija povlači dio trupa iz Ukrajine: Šta su htjeli poručiti snimcima?

7
Radiosarajevo.ba
Rusija povlači dio trupa iz Ukrajine: Šta su htjeli poručiti snimcima?
Foto: EPA-EFE / Arhiv

Dio ruskih vojnika povlači se s granice s Ukrajinom, poručila je Moskva.

Rusko ministarstvo odbrane kaže kako se neke trupe smještene na granici s Ukrajinom vraćaju u svoje baze nakon završetka vojnih vježbi, prenosi BBC novinsku agenciju Interfax.

"Postrojbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga koje su završile svoje misije već su počele s ukrcavanjem na željeznički i automobilski transport i danas će se početi premještati u svoje garnizone. Odvojene postrojbe će marširati pješice u sklopu vojnih konvoja", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov dodajući kako su određene borbene vježbe odrađene kako je i planirano.

Sudar tri vozila u Sarajevu. Jedan automobil se udaljio sa mjesta nesreće

Sudar tri vozila u Sarajevu. Jedan automobil se udaljio sa mjesta nesreće

Ali,, velike vojne vježbe širom zemlje se nastavljaju, dodaje Interfax.

"Oružane snage Rusije nastavljaju niz velikih vježbi za operativnu obuku vojnika. Sudjeluju praktički svi vojni okruzi, flote i zračno-desantne postrojbe", izjavio je Konašenkov.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je i video tenkova koji se, po njihovim tvrdnjama, vraćaju u svoje baze, piše Jutarnji list.

Ruska objava izazvala je i munjevitu reakciju tržišta. U rekordnom roku je ojačala ruska rublja u odnosu na dolar i euro.

"Izostanak vojne akcije i indikacije da postoji spremnost za razgovor čini se dovoljnim za smirivanje napetosti na tržištu", rekao je Michael Leister, voditelj strategije kamatnih stopa u Commerzbanku.

Istovremeno, diplomatski napori da se za ukrajinsku krizu nađe mirno rješenje ne jenjavaju.

Tako će se njemački kancelar Olaf Scholz u utorak prvi put sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u misiji s visokim ulogom u svrhu sprečavanja rata, a najveći ruski trgovinski partner u Europi upozorit će na dalekosežne sankcije ako napadne Ukrajinu.

Predviđeno je da će sastanak u Kremlju trajati nekoliko sati, a na kraju će biti održana zajednička konferencija za novinare.

Posjet dolazi u vrijeme kada su njemačko-ruski odnosi na najnižoj razini. Ukrajinska kriza vjerojatno će zasjeniti nekoliko neriješenih bilateralnih sukoba između Berlina i Moskve.

Scholz je tijekom svog posjeta Kijevu u ponedjeljak rekao da želi lobirati kod Putina za smirivanje krize u Ukrajini. Opisao je gomilanje desetaka tisuća ruskih vojnika duž ukrajinske granice kao "neshvatljivo".

Također je upozorio Rusiju da ne pokreće napad na Ukrajinu i naglasio da su EU i SAD spremne odgovoriti oštrim gospodarskim sankcijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije