Ruski vojnici leže po bjeloruskim bolnicama: "Dovode ih bez ruku, nogu ili očiju"

8
Radiosarajevo.ba
Ruski vojnici leže po bjeloruskim bolnicama: "Dovode ih bez ruku, nogu ili očiju"
Foto: EPA-EFE / Ilustracija bolnice (na fotografiji nije prikazan događaj iz teksta)

Od 24. februara, kada je ruska vojska počela invaziju na Ukrajinu, rusko Ministarstvo odbrane je samo jednom prijavilo svoje gubitke: po njihovim tvrdnjama, do 2. marta poginulo je 498 vojnika, a 1.597 je ranjeno.

Ukrajina, ipak, do sada govori o 13.500 mrtvih na ruskoj strani. Vjerovatno nijedna strana ne daje tačne podatke.

Kako prenose bjeloruski mediji i Telegram kanali, mnogi ranjeni ruski vojnici prebačeni su u Bjelorusiju, gdje im se pruža prva medicinska pomoć, a potom ih transportiraju dalje u Rusiju. To je potvrdio čak i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko. Nakon prvih pet dana rata, rekao je da se samo u Gomelju, Mosiru i još jednom bjeloruskom gradu liječi 160 do 170 ruskih vojnika.

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Česte amputacije udova

Četiri izvora su potvrdila za Deutsche Welle da se ruski vojnici nalaze u bolnicama u ovim gradovima na jugu Bjelorusije. Pored toga, u Narovlji nedaleko od ukrajinske granice postavljena je i poljska bolnica. Prema riječima jednog od sagovornika DW-a, u Mosir dolazi mnogo ranjenih. "Često bez ruku, nogu, ušiju ili očiju". Neki vojnici su dovedeni prekasno i već s gangrenom. "Kada bi vojnici bili dovedeni na vrijeme, udovi bi mogli biti spašeni", rekli su izvori DW.

Prema njihovim riječima, neki od ranjenih po pet dana nisu ništa jeli, bili su dezorijentirani, nisu imali pojma gdje se nalaze i tražili su samo da nazovu roditelje. "To su pacijenti koji su rođeni 2003. godine, iz siromašnih regija Rusije. Oni su zapravo još uvijek djeca", kazali su izvori u razgovoru za DW.

Još jedan izvor, koji nije direktno vezan za zdravstvenu službu, ali je dobro obaviješten o situaciji, potvrđuje da se u bolnici u Gomeljskoj oblasti "operiše non-stop" - do 50 ljudi za samo jednu noć. Među njima su i normalni civilni pacijenti sa zakazanim operacijama.

Hirurzi najčešće moraju amputirati udove ruskim vojnicima. "Bolnica je prepuna", kaže izvor, moleći da se lokacija klinike ne objavljuje u javnosti.

Nekoliko izvora DW-a javlja da se u Bjelorusiju dovoze ne samo ranjeni već i poginuli vojnici. Ali niko od sagovornika ne može dati precizne podatke o broju poginulih.

Doktori moraju šutjeti

Mnogi doktori koje je DW kontaktirao odbili su razgovarati o liječničkoj pomoći ruskoj vojsci. Prema riječima dvojice sagovornika, liječnici su morali potpisati obavezu o čuvanju tajnosti tih podataka.

Bjeloruske fondacije medicinske solidarnosti napominje da se sve bolnice veoma strogo kontroliraju. "Zaposleni u (tajnim službama, nap. red.) KGB-u ili FSB-u rade direktno u bolnicama, sve zgrade su nadgledane. Mnogi doktori koji bi teoretski mogli nešto reći su uklonjeni iz bolnica. Umjesto njih zaposleni su Rusi", navodi nevladina organizacija. Mnogi doktori i bolničko osoblje se boje i ne žele ni sa kim razgovarati.

Prema podacima Bjeloruske fondacije medicinske solidarnosti, broj mrtvih vojnika je vrlo velik. Bolnice u Bjelorusiji su pretrpane. "Svi ranjeni, gdje god je to moguće, vozom se odvoze u Rusiju", rekao je glasnogovornik fondacije.

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije