Rusi objavili snimak: Pogledajte prvu upotrebu hipersoničnog oružja u Ukrajini

1
Radiosarajevo.ba
Rusi objavili snimak: Pogledajte prvu upotrebu hipersoničnog oružja u Ukrajini
Prtscr / Twitter / Snimak ruskog udara Kinjalom

Ruska vojska je prvi put u Ukrajini upotrijebila hipersonični projektil "Kinjal", potvrdio je glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Konašenkov je podijelio informaciju da su ruske jedinice obalskim odbrambenim sistemima Bastion uništile radioelektrične obavještajne centre ukrajinske vojske u naseljima Veliki Dalnik i Velikodolinskoe, u oblasti Odesa.

"Raketni sistem Kinjal s hipersoničnim aerobalističkim projektilima uništio je 18. marta veliki arsenal projektila i avio municije ukrajinskih vojnih jedinica u naselju Delyatin, u Ivano-Frankivskoj oblasti", naveo je Konašenkov.

Dodik kaže da Rusija neće podržati rezoluciju o genocidu: "Ne želimo da dijelimo zrak sa Bošnjacima"

Dodik kaže da Rusija neće podržati rezoluciju o genocidu: "Ne želimo da dijelimo zrak sa Bošnjacima"

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo snimak ovog napada.

Kako su napisali na Twitteru:

"Uništeno je skladište oružja Oružanih snaga Ukrajine udarom visokopreciznog raketnog oružja. Vidimo tačan pogodak u podzemni hangar u kojem su oružje i streljivo."

Kinjal ili Kinzhal (bodež) je ruska hipersonična aero-balistička raketa zrak-zemlja s nuklearnom sposobnošću. Navodi se da ima domet više od 2.000 kilometara. Može nositi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave, a može se lansirati iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K. Kinjal je ušao u upotrebu u decembru 2017. i jedno je od šest novih ruskih strateških oružja koje je predstavio ruski predsjednik Vladimir Putin 1. marta 2018. godine.

Pogledajte VIDEO:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije