Rakete pale svega 24 kilometra od NATO-a: 'Snosit ćete posljedice'

5
Radiosarajevo.ba
Rakete pale svega 24 kilometra od NATO-a: 'Snosit ćete posljedice'
Foto: Printscreen / Twitter / CBS / Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan

Ruska invazija na Ukrajinu se nastavlja. Ukrajinci su javili kako je više od 12.000 ruskih vojnika poginulo od početka napada 24. februara.

"Ako dođe do vojnog napada na teritorij NATO-a, to bi uzrokovalo pozivanje na članak 5., a mi bismo na njega odgovorili punim snagama NATO saveza", kaže savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan za CBS.

Ova izjava dolazi svega nekoliko sati nakon što su ruske snage ispalile 30 projektila na bazu koju je koristio NATO samo 24 kilometra od poljske granice i teritorija NATO-a.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je u nedjelju da će Rusija platiti "ozbiljnu cijenu" ako napadne Ukrajinu hemijskim oružjem, dodavši da će svaki napad na teritorij NATO-a izazvati potpuni odgovor zapadnog vojnog saveza.

Sullivan je za CBS-ov 'Face the Nation' rekao da se Sjedinjene Države i saveznici pomno savjetuju o rastućoj prijetnji napada hemijskim oružjem i da izravno komuniciraju s Moskvom kako bi je upozorili protiv takvog poteza.

"Upotreba oružja za masovno uništenje bila bi šokantna dodatna granica koju bi (ruski predsjednik Vladimir) Putin prešao kršeći time međunarodno pravo i međunarodne norme", rekao je Sullivan.

Podsjetimo, gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij javio se za BBC nakon što je najmanje 35 ljudi ubijeno u napadu na vojnu bazu zapadno od Lavova, a ranjeno ih je više od 134.

"Trebamo zatvoreno nebo, trebamo vojnu opremu. Trebamo odluku danas. Pancirke nam trebaju danas, ne sutra. Sutra ruski projektil može završiti u Evropskoj uniji", poručio je, prenosi Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije