Indija greškom ispalila raketu na Pakistan

0
Fena
Indija greškom ispalila raketu na Pakistan
Foto: Ilustracija / Rakete / Ilustracija

Indija je u petak saopćila da je ove sedmice greškom ispalila raketu na Pakistan zbog "tehničkog kvara" tokom rutinskog održavanja, objavivši svoju verziju događaja nakon što je dugogodišnji neprijatelj Pakistan upozorio da bi incident mogao uzrokovati "neprijatne posljedice".

"Devetog marta, tokom rutinskog održavanja, tehnički kvar doveo je do slučajnog ispaljivanja rakete", navodi se u saopćenju indijskog ministarstva odbrane.

Saznaje se da je raketa pala na područje Pakistana.

Obustava saobraćaja u subotu u Sarajevu: Delegacije iz RS-a dolaze u bivšu Dobrovoljačku

Obustava saobraćaja u subotu u Sarajevu: Delegacije iz RS-a dolaze u bivšu Dobrovoljačku

"Iako duboko žalimo zbog incidenta, također je olakšavajuće što nije bilo gubitaka života zbog nesreće", navodi se u saopćenju.

Ministarstvo je saopćilo da je vlada "zauzela ozbiljan stav i naredila istragu na visokom nivou", prenosi Reuters.

Ranije u petak pakistanski ured za vanjske poslove saopćio je da je pozvao otpravnika poslova Indije u Islamabadu da uloži protest zbog, kako je rekao, ničim izazvanog kršenja njegovog zračnog prostora. Pakistan je pozvao na istragu o incidentu za koji je rekao da je mogao ugroziti letove aviona i živote civila.

Vojni stručnjaci su i ranije upozoravali na rizik od nesreća ili grešaka susjeda, koji su vodili tri rata i učestvovali u brojnim vojnim sukobima, a posljednji put 2019. godine u kojima su se zračne snage između dviju zemalja sukobile. Obje države imaju nuklearno oružje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije