Rusi tvrde da su ubili legendarnog snajperistu koji je došao pomoći Ukrajini

4
Radiosarajevo.ba
Rusi tvrde da su ubili legendarnog snajperistu koji je došao pomoći Ukrajini
Foto: Instagram/Torch and Sword / Rusi tvrde da su ubili legendarnog Walija

U Ukrajinu su od početka ruske agresije stigle na stotine, a prema tvrdnji ukrajinskih vlasti i hiljade stranih dobrovoljaca iz niza zemalja. Ali, dolazak jednog stranog dobrovoljca privukao je posebnu pažnju.

Wali je nadimak ili, kako se to često kaže, "nom de guerre" tajanstvenog veterana kanadske vojske s reputacijom najubojitijeg snajperista na svijetu. Ova arapska riječ inače znači "čuvar".

Druge sedmice rata, koji je počeo 24. februara, proširila se priča da je 40-godišnji Wali, koji je u ratu u Afganistanu služio u 22. kanadskoj kraljevskoj pukovniji od 2009. do 2011., ostavio u Montrealu svoju zaručnicu, jednogodišnjeg sina i posao u IT sektoru te došao u Ukrajinu pomoći u borbi protiv ruske agresije.

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Walija je i reporterska ekipa CNN-a snimila na poljskom kolodvoru u blizini ukrajinske granice, na putu za Kijev. Njima je rekao da je došao na poziv prijatelja koji mu je rekao da ga "zaista trebaju".

Wali je, piše Daily Mail u članku objavljenom u ponedjeljak, u Kijevu, gdje na posebnom skrivenom položaju čeka dolazak ruske vojske i veliku bitku za grad koja bi mogla uslijediti, a svoje iskustvo prepričava na svojoj Facebook stranici La Torche et l'Épée - The Torch and Sword.

Ukrajinska Twitter stranica Ukraine News UK objavila je isti dan da je Wali iz snajperske zasjede već ubio 11 ruskih vojnika, prenosi Index.

Međutim, ruski mediji samo su dan kasnije objavili vijest da je Wali ubijen.

"Kanadski snajperist Wali, prozvan 'najsmrtonosnijim snajperistom na svijetu'. Ubile su ga ruske snage samo 20 minuta nakon što je krenuo u akciju u Mariupolju", napisala je ruska propagandna stranica na engleskom jeziku na Twitteru Russia Informa.

Russia Informa ga je usto opisala kao rasistu koji je rekao da voli pucati na islamske militante, ali ne i na Ruse jer su "ipak bijelci", te kao mentalno nestabilnu osobu, tvrdeći da je pokušao ubiti svog cimera.

"Snimao je i filmove dok je bio na prvoj liniji ratišta. Ne zna se je li nešto snimao u Mariupolju. Ali definitivno su ga ubili dečki, navodno specijalnih snaga", navodi na kraju ova ruska stranica ne nudeći nikakve dokaze.

Istu "potvrđenu" vijest o Walijevoj smrti objavio je na Twitteru autor i bivši profesor na Univerzitetu u Sydneyju Tim Anderson pozivajući se na neimenovane izvore na ruskim društvenim mrežama.

Međutim, jedinica kanadskih dobrovoljaca u Ukrajini Norman Brigade objavila je na stranici na Facebooku da je vijest o Walijevoj smrti lažna i da on nije ni bio na ratištu u Mariupolju. Njegov dolazak u Mariupolj iz Kijeva, može se slobodno dodati, bio bi prilično nevjerojatan i zato što je ovaj grad na obali Azovskog mora već sedmicama u okruženju ruskih snaga.

S druge strane, mogući znak da mu se zaista nešto dogodilo je činjenica da je posljednja objava na njegovoj Facebook stranici datirana 14. marta, dan prije nego što su ga Rusi proglasili mrtvim. Prije toga je objavljivao praktički svakodnevno. U posljednjoj objavi poručio je pratiteljima da se ne brinu za njegovu sigurnost jer je "već daleko od baze koja je jučer bombardirana".

Baza na koju se referirao je, očito, Međunarodni centar za održavanje mira i sigurnosti u Javorivu kod Lavova, u neposrednoj blizini granice s Poljskom. U toj bazi se vršila obuka ukrajinskih vojnika, često uz sudjelovanje NATO-ovih instruktora, a od početka rata i obuka stranih dobrovoljaca.

Rusija je saopćila da je u raketnom napadu na bazu ubila 180 "stranih plaćenika". Ukrajina je to odbacila kao "čistu rusku propagandu".

Wali je, inače, kanadsku vojsku napustio 2015., ali se nedugo nakon toga kao strani dobrovoljac pridružio kurdskim snagama u borbi protiv Islamske države u Iraku i Siriji. Ondje je, po vlastitoj tvrdnji, oborio rekord za snajperski hitac s najveće daljine - ubio je, kaže, borca ISIS-a s daljine od 3.5 kilometara.

"Želim im pomoći jer oni žele biti slobodni, jednostavno", rekao je za kanadsku televiziju CBC početkom mjeseca: "Moram pomoći jer ovdje bombardiraju ljude samo zato što žele biti Europljani, a ne Rusi. Ovdje sam iz humanitarnih razloga."

Dodao je da je došao s još tri strana dobrovoljca i da su ih Ukrajinci dočekali oduševljeno, "zagrljajima, rukovanjem, zastavama i fotografiranjem".

"Ne sviđa mi se ideja pucanja u bilo koga. Ali kada dođe vrijeme da povučem okidač, neću oklijevati. Ako Putin zaista želi Kijev, morat će platiti ogromnu cijenu. Niko ne želi Ruse ovdje i svi će se oduprijeti. Šteta koju im možemo učiniti bit će luda. Izgubit će toliko života da će ovo postati novi Staljingrad", rekao je u telefonskom razgovoru za Daily Mail.

"Ovo je ogroman, izgrađen grad, a ne neko selo. Gledajući s mjesta na kojem se sada nalazim, mogu vidjeti toliko struktura i zgrada iz kojih se može pucati, toliko mjesta za skrivanje oružja i postavljanje zasjeda. Neće znati što ih je snašlo", dodao je Wali za britanski tabloid koji je objavio i fotografije Kanađanina na snajperskom položaju.

"Rusi nisu uspjeli zauzeti ni Harkov i Mariupolj, koji su manji gradovi. Nema šanse da zauzmu Kijev. Svima će biti bolje ako odluče ne napasti", zaključio je.

"Prosječna produktivnost snajperista je sedam (ubijenih) ljudi dnevno. Na frontu poput ukrajinskog, produktivnost može doseći i do 10. Vali može osigurati do 40 smrti dnevno", tvrdila je bjeloruska neovisna stranica Nexta po Walijevom dolasku u Ukrajinu.

Zasad je, međutim, pitanje gdje je Wali i je li uopće živ i dalje neodgovoreno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije