Ruski napad u Harkovu: Jedna osoba stradala, devet povrijeđenih - među njima i beba

2
Radiosarajevo.ba
Ruski napad u Harkovu: Jedna osoba stradala, devet povrijeđenih - među njima i beba
Foto: EPA / Kijev / Ilustracija

Jedna osoba je poginula, a devet, uključujući bebu, je povrijeđeno u ruskom napadu na poštu u Harkovu, drugom najvećem gradu Ukrajine, prema lokalnim vlastima.

Šef regionalne administracije Harkova, Oleg Sinegubov, potvrdio je smrt muškarca koji je bio zaposlenik pošte na Telegramu.

Harkov je već mjesecima redovna meta ruskih napada, ali vojni analitičari navode da je učestalost napada opala nakon što su Sjedinjene Američke Države dozvolile Ukrajini korištenje svog oružja na određenim ruskim ciljevima.

Vojin Mijatović otkrio ko je glasao protiv usvajanja deklaracije u NSRS

Vojin Mijatović otkrio ko je glasao protiv usvajanja deklaracije u NSRS

U predgrađu Kijeva, Obolon, lokalna vojna administracija izvijestila je da su fragmenti ruskog projektila izazvali požar i oštetili balkone na jednoj četrnaestospratnici. Hitne službe su na Telegramu navele da je pet žena primilo medicinsku pomoć zbog stresa, dok je gradonačelnik Vitalij Kličko rekao da je 10 stanovnika evakuisano.

Šef vojne administracije Kijevske oblasti izjavio je da su fragmenti projektila pali i izvan glavnog grada, izazvavši povrede i štetu, ali detalji nisu objavljeni.

Snimci dronova ukrajinske vojske prikazuju tijela civila u gradu Toretsku, koji je pod teškim ruskim bombardovanjem posljednjih dana.

U Donjeckoj regiji, pogođenoj ratom, pojačani su evakuacijski napori ukrajinskih spasilačkih službi. Lokalni zvaničnici navode da su u napadima korištene i moćne ruske klizne bombe, teške bombe iz sovjetske ere opremljene sistemima za precizno navođenje.

Predsjednik Volodimir Zelenski je izjavio na Telegramu da je Rusija u protekloj sedmici koristila više od 800 kliznih bombi protiv ukrajinskih ciljeva. U svojoj noćnoj video poruci, Zelenski je ponovio apel za bolje naoružanje.

"Što prije svijet pomogne da se nosimo s ruskim borbenim avionima koji lansiraju ove bombe, to ćemo prije moći opravdano udariti na rusku vojnu infrastrukturu i biti bliže miru," rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije