Ukrajinci otkrivaju što rade kako bi izbjegli odlazak na front: ‘Ne mogu ja ubijati ljude'

4
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci otkrivaju što rade kako bi izbjegli odlazak na front: ‘Ne mogu ja ubijati ljude'
Foto: EPA-EFE / Ratište u Ukrajini

Dmitro, 31-godišnji fotograf iz drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva, tokom posljednjih mjesec dana baš i ne izlazi iz svog stana.

Boji se da će biti unovačen i zato je krijumčarima koje je upoznao preko prijatelja platio 8.000 eura da ga izvuku iz zemlje. Oni su mu obećali da će to najesen i napraviti, piše The Guardian.

Otkad je Rusija krajem februara 2022. godine napala Ukrajinu, hiljade Ukrajinaca pobjegle su iz svoje domovine kako ne bi bile unovačene. Ti su se bijegovi dogodili unatoč tome što su ukrajinske vlasti muškarcima starima između 18 i 60 godina zabranili napuštanje domovine.

Snažne padavine izazvale haos na granici: Kamioni stali na cesti, ogroman grad u BiH i Hrvatskoj

Snažne padavine izazvale haos na granici: Kamioni stali na cesti, ogroman grad u BiH i Hrvatskoj

Očekuje se da broj bjegunaca i porasti jer je Ukrajina donijela nove propise koji njezinoj vojsci dopuštaju da unovači još više vojnika i strože kazni one koji izbjegnu novačenje. Naime, ukrajinskoj vojsci nasušno trebaju vojnici.

"Nisam ja za ratovanje. Ne mogu ubijati ljude, čak i ako su Rusi. Neću dugo izdržati na fronti... Želim izgraditi obitelj i vidjeti svijet. Nisam spreman umrijeti", rekao je Dmitro za The Guardian.

Stotine hiljada dobrovoljaca već su pomogle Ukrajini da se obrani od ruske vojske i ostane neovisna nacija. Međutim, mnogi od njih su poginuli, ranjeni ili umorni i Kijev ih žurno mora nadomjestiti.

Ukrajina je u aprilu ove godine donijela zakon koji joj omogućava da regrutuju 25- i 26-godišnjake. Prije je mogla samo 27-godišnjake i starije. Oni koji se ne odazovu na poziv vojske mogu ostati bez vozačke dozvole, a država im može zamrznuti račune u bankama i zaplijeniti imovinu.

The Guardian piše da se vjeruje da je više od 20.000 muškaraca pobjeglo iz Ukrajine kako ne bi morali ići na ratište. Neki od njih su se utopili u rijekama koje se nalaze u blizini ukrajinsko-rumunjske granice.

Volodimir Zelenski
Foto: EPA - EFE: Volodimir Zelenski

Mnogo je priči poput Dmitrove. Proces novačenja u Ukrajina naišao je na brojne kritike i suočen je optužbama za korupciju. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski otpustio je u aprilu šefove regionalnih ureda za regrutaciju jer su neki djelatnici ureda navodno primali novac kako bi određeni pojedinci ne bi bili regruti.

Andrej, 23-godišnji IT-evac iz Odese, pokazao je The Guardianu poruku s uputama za bijeg iz Ukrajine koju su mu krajem maju poslali krijumčari. Mogao je ili sa lažnim pasošem ući u Moldoviju ili se deklarirati kao umjetnik jer Kijev njima povremeno dopusti da izađu iz zemlje. Neovisno o opciji, bijeg bi ga koštao 8.000 eura (16.000 KM).

Andrej je s pomoću lažne ljekarske potvrde o nesposobnosti prošlog ljeta pokušao ući u Moldoviju, ali mu nije uspjelo. Odmah je odveden u ured za regrutaciju, međutim nije regrutovan jer je nekoga potplatio. The Guardianu je rekao da još uvijek razmišlja o ponudi krijumčara iako bi na nju morao potrošiti ušteđevinu. Dok razmišlja o ponudi, ne napušta svoj stan.

Nema tačnih podataka o tome koliko Ukrajinaca pokušava pobjeći iz zemlje, međutim kanali na komunikacijskoj platformi Telegram u kojima se raspravlja o toj temi broje hiljade korisnika.

Zelenski poslao poruku ruskom predsjedniku: 'Putinu ću pokazati gdje mu je mjesto'

Zelenski poslao poruku ruskom predsjedniku: 'Putinu ću pokazati gdje mu je mjesto'

Pet pojedinaca koji se skrivaju od djelatnika ureda za regrutovanje, a koji su razgovarali s The Guardianom, rekli su da u vojsku ne žele jer se boje da će umrijeti te da sumnjaju u kvalitetu obuke koju će proći prije nego što će otići na frontu.

Instruktor fitnessa Mihajlo iz Mariupolja rekao je da će njegova porodica koja još živi u tom gradu biti u velikoj opasnosti ako Rusi doznaju da je postao vojnik. Kao i drugih koji se igraju skrivača s vojskom, Mihajlo rijetko kada izlazi iz stana, a hranu naručuje. Nekoliko njegovih prijatelja pobjeglo je iz zemlje, a i on o tome razmišlja.

Ukrajinski vojnici koji su se vratili s fronte kritiziraju Ukrajince koji bježe od novačenja i tvrde da obrana Ukrajine zbog toga pati. "Razumijem strah, ali trebamo nove vojnike da bismo se nastavili boriti. Ko će braniti našu zemlju ako ne mi?", rekao je povrijeđeni vojnik Roman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije