Preokret u odnosima Rusije i Izraela: Mogao bi imati veliki utjecaj i na rat u Ukrajini

1
Radiosarajevo.ba
Preokret u odnosima Rusije i Izraela: Mogao bi imati veliki utjecaj i na rat u Ukrajini
Foto: AA / Vladimir Putin

SAD, Izrael i Ukrajina pregovaraju o isporuci do osam američkih protuzračnih obrambenih sistema Patriot Kijevu, što bi drastično poboljšalo ukrajinsku sposobnost suzbijanja ruskih zračnih napada.

Najviši ukrajinski dužnosnici, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, već mjesecima upozoravaju zapadne saveznike da nemaju adekvatnog načina da se suprotstave ruskim zračnim napadima, posebno napadima razornim kliznim bombama, te su učestalo pozivali na isporuke novih protuzračnih sistema, posebno Patriota i projektila za njih.

Kampanja ruskih zračnih napada eskalirala je u martu i tokom nedavnih ruskih ofenzivnih djelovanja u regiji Harkiv, a u njima je razoren velik dio ukrajinske infrastrukture te su poginuli brojni ukrajinski civili i vojnici na prvim linijama i položajima daleko iza prvih linija bojišnice.

Evo šta tačno piše u Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu koju je usvojila Crna Gora

Evo šta tačno piše u Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu koju je usvojila Crna Gora

Iako dogovor još nije finaliziran, on bi vjerojatno uključivao te hvaljene sisteme koji bi bili poslani iz Izraela u SAD, prije nego što bi bili isporučeni Ukrajini.

O obrisima sporazuma, koji bi značio promjenu u odnosima Izraela s Moskvom, razgovarali su ministri i visoki dužnosnici triju zemalja, kako javlja Financial Times, pozivajući se na informacije pet izvora za koje navode da su upućeni u pregovore.

Izrael je u aprilu objavio da će početi povlačiti iz upotrebe osam svojih sistema Patriot, starih više od 30 godina, te da će ih zamijeniti naprednijim sistemima. No, te baterije, koje su korištene u trenutačnom ratu Izraela s Hamasom u Pojasu Gaze, još nisu povučene zbog zabrinutosti da bi napetosti s libanonskom oružanom skupinom Hezbollah, koju podržava Iran, mogle eskalirati u novi rat.

Američki pritisak zbog suradnje Teherana i Moskve

Ukoliko se ovaj plan realizira, taj bi transfer predstavljao velik pomak u odbrambenim sposobnostima Ukrajine, koja trenutačno raspolaže s najmanje četiri sistema Patriot, koje su isporučili SAD i Njemačka.

Prošle je sedmice SAD poručio da pauzira s isporukama projektila za sisteme Patriot drugim državama kako bi dao prioritet opskrbi Ukrajine.

Izrael je od početka ruske invazije na Ukrajinu bio vrlo oprezan u zauzimanju strane u tom sukobu s obzirom na utjecaj koji Moskva ima u Siriji, gdje izraelske zračne snage često borbeno djeluju protiv oružanih skupina koje podupire Teheran, ali američki dužnosnici nastojali su uvjeriti vladu Benjamina Netanyahua da sve bliže veze Rusije s Iranom, osobito na polju vojne suradnje, predstavljaju goruću brigu.

Ipak, iako se raspravljalo o isporuci svih osam sistema, moguće je da neće svi završiti u Ukrajinu, tvrde neki od izvora. Neki od njih navode da je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba posljednjih sedmica razgovarao o tome sa svojim američkim kolegom Antonyjem Blinkenom.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan raspravljao je o tom pitanju najmanje dva puta s Andrijem Jermakom, šefom kabineta ukrajinskog predsjednika, navode izvori. "Ukrajina nastavlja raditi s raznim zemljama širom svijeta na dobivanju dodatnih sistema Patriot", rekao je Kuleba za Financial Times, ali nije potvrdio da je spomenutih razgovora bilo. "Još jednom pozivamo sve zemlje koje imaju takve sisteme da ih isporuče Ukrajini", dodao je Kuleba.

Osim razgovora na relaciji SAD-a - Ukrajina, jedan izvor iz diplomatskih krugova otkriva da je također bilo izravnih pregovora između Tel Aviva i Kijeva o transferu Patriota. Nijedna od uključenih strana nije komentarisala ove informacije.

Izraelski sistemi M901 PAC-2 starije su varijante od većine Patriot sistema koji se trenutno nalaze u Ukrajini. No, prema vojnim analitičarima, taj stariji model još uvijek je potpuno kompatibilan s onim novijima.

Za Izrael je ključno da, uz sisteme, raspolaže i s dovoljno zaliha presretačkih projektila, koje Ukrajina također treba, prema riječima izvora upoznatog s veličinom izraelskog arsenala, piše Jutarnji.

Analitičari, pak, ističu da starije izraelske presretačke rakete imaju veći domet i veću bojevu glavu od novijeg modela PAC-3, što bi ih moglo učiniti prikladnima za presretanje ruskih borbenih aviona koji bacaju klizne bombe na ukrajinske gradove i vojne položaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije