Ruski mediji dolaze u BiH: Blinken izjavio da se bave informativnim operacijama i tajnim uticajem

2
Radiosarajevo.ba
Ruski mediji dolaze u BiH: Blinken izjavio da se bave informativnim operacijama i tajnim uticajem
Foto: EPA - EFE / Anthony Blinken

Najviši američki diplomata rekao je novinarima u petak, 13. septembar, da je RT dio mreže medijskih kuća koje podržava Rusija, a koje pokušavaju tajno da "potkopaju demokratiju u Sjedinjenim Državama".

Dodao je da je ruska vlada "ugradila u RT, jedinicu sa sajber operativnim sposobnostima i vezama sa ruskim obavještajnim službama".

RT je uživo prenosio primjedbe gospodina Blinkena o X i proglasio to "najnovijom teorijom zavjere SAD".

Nestašica lijekova u BiH: Klavocina nema do kraja godine

Nestašica lijekova u BiH: Klavocina nema do kraja godine

Portparolka ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla je da bi u SAD trebalo da postoji "nova profesija", specijalista za sankcije uvedene Rusiji.

Odgovarajući na američke navode da je RT pokušao utjecati na izbore, glavna urednica RT-a Margarita Simonyan, koju su prošle sedmice sankcionirale SAD, rekla je da su oni odlični nastavnici, dodajući da su mnogi zaposlenici RT-a studirali u SAD-u i uz američko finansiranje.

Pretresi u Europskom parlamentu: Istraga o ruskom uplitanju u izbore

Pretresi u Europskom parlamentu: Istraga o ruskom uplitanju u izbore

State Department je optužio državnu radiodifuziju, nekadašnju Russia Today, da se bavi "informativnim operacijama, tajnim uticajem i vojnim nabavkama" u zemljama Evrope, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike.

Gospodin Blinken je takođe optužio RT da vodi online prikupljanje sredstava za kupovinu pancira, snajperskih pušaka, dronova i druge opreme za ruske vojnike koji se bore u Ukrajini.
Mreža je, kako je rekao, također nastojala utjecati na politiku Moldavije u koordinaciji s ruskim obavještajnim službama uoči predsjedničkih izbora u oktobru 2024. SAD su već optužile dvojicu službenika RT-a zbog navodnog pokušaja miješanja u ovogodišnje predsjedničke izbore, ali su američki zvaničnici u petak rekli da je državni emiter igrao veću ulogu u naporima Rusije da podriva demokratije.

Ta medijska organizacija koju finansira država odgovorila je tada ismijavanjem optužbi američke vlade, rekavši u izjavi za BBC da je "2016. pozvala i da želi nazad svoje klišeje". "Tri stvari su sigurne u životu: smrt, porezi i miješanje RT-a u američke izbore."

Gospodin Blinken je na konferenciji za novinare rekao: "Naš najmoćniji lijek protiv ruskih laži je istina. Ona obasjava jarko svjetlo na ono što Kremlj pokušava učiniti pod okriljem tame."

Gospodin Blinken je naglasio da sankcije nisu povezane sa sadržajem izvještavanja te kuće, te je potvrdio podršku SAD-a nezavisnom novinarstvu. "Tajne aktivnosti uticaja nisu novinarstvo", rekao je. Najava je dio niza akcija koje je američka vlada poduzela protiv ruskih državnih medija kako se približavaju izbori 2024. State Department je također odredio RT kao stranu misiju.

2023. godine, počelo je emitovanje Russia Today na srpskom jeziku, a mreža se zove RT Balkan. Ove godine planiraju otvoriti i kanal za Bosnu i Hercegovinu, Russia Today BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije