Pretresi u Europskom parlamentu: Istraga o ruskom uplitanju u izbore

2
DW
Pretresi u Europskom parlamentu: Istraga o ruskom uplitanju u izbore
Foto: EPA-EFA / Europski parlament

Belgija istražuje "pro-ruske mreže za uplitanje" uoči izbora za Europski parlament, koji bi se trebali održati narednog mjeseca

Belgijski istražitelji su izvršili pretres kuće i kancelarija zaposlenika Europskog parlamenta za kojeg se vjeruje da je uključen u širenje ruske propagande uoči izbora za skupštinu EU sljedećeg mjeseca.

Pretrage u srijedu "odnose se na dokaze ruskog uplitanja, ukazujući na to da su članovi Europskog parlamenta bili kontaktirani i plaćeni da promovišu rusku propagandu putem vijesti Voice of Europe," saopštilo je belgijsko federalno tužilaštvo.

Euro 2024 | Gruzija je sa 'Kvaradonom' bila blizu novom čudu, ali ih je čudesna Španija rastužila

Euro 2024 | Gruzija je sa 'Kvaradonom' bila blizu novom čudu, ali ih je čudesna Španija rastužila

"Dokazi sugerišu da je dotični zaposlenik Europskog parlamenta igrao važnu ulogu u ovom slučaju," dodalo je tužilaštvo.

Belgijski premijer Alexander De Croo prošlog mjeseca je najavio istragu o sumnjivom ruskom uplitanju u predstojeće izbore za Europsku uniju.

Rekao je da su istražitelji otkrili da se ruske grupe miješaju u izbore kako bi promovirale pro-ruske kandidate, "da bi pojačali određeni pro-ruski narativ u toj instituciji."

Pomoćnik navodno radio za krajnje desničarske poslanike

Nekoliko nizozemskih novinskih kuća i francuska novinska agencija AFP, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika, identificirali su osumnjičenog kao zaposlenika EU zastupnika Marcela de Graaffa iz krajnje desničarske nizozemske stranke Forum za demokratiju.

De Graaff je na društvenim mrežama napisao da ga vlasti nisu kontaktirale.

"Za mene je sve ovo potpuni šok," rekao je. "Inače, nemam nikakve veze sa bilo kakvom takozvanom ruskom dezinformacionom operacijom. Imam vlastita politička uvjerenja i iznosim ih. To je moj posao kao zastupnika u EP."

Osumnjičeni je ranije radio za Maximiliana Kraha, iz krajnje desničarske Alternative za Njemačku (AfD) stranke.

Krah je rekao, "dotični bivši zaposlenik već dugo radi za drugog zastupnika."

Krah je pod istragom zbog sumnjivih veza s Rusijom i Kinom. Osim toga, jedan od Krahovih parlamentarnih pomoćnika je uhapšen zbog sumnje na špijunažu za Kinu.

Uposlenik njemačkog političara uhapšen zbog sumnje za špijunažu za Kinu

Uposlenik njemačkog političara uhapšen zbog sumnje za špijunažu za Kinu

Problem sa Voice of Europe

Voice of Europe, publikacija u centru optužbi, navodno je finansirana od strane pro-kremaljskog tajkuna Viktora Medvedčuka. On je pronašao utočište u Rusiji nakon što je napustio Ukrajinu, gdje se suočava sa optužbama za izdaju.

Ranije ovog mjeseca EU je suspendovala emitovanje Voice of Europe, ruske državne novinske agencije RIA Novosti i ruskih medijskih kuća Izvestija i Rossiyskaya Gazeta iz 27-članog bloka.

EU je rekla da su svi pod kontrolom Kremlja i da šire "propagandu kao i manipulaciju informacijama."

Od početka rata u februaru 2022. godine, EU je već suspendovala Russia Today i Sputnik, kao i još nekoliko drugih medija, objavio je Deutsche Welle.

Sljedeći izbori za Europski parlament održat će se između 6. i 9. juna, a 9. juna je dan glasanja u većini država članica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije