Češka otkrila spisak političara iz EU koje je 'kupila' Rusija: Među podmićenima ima i jedan iz BiH

8
Radiosarajevo.ba
Češka otkrila spisak političara iz EU koje je 'kupila' Rusija: Među podmićenima ima i jedan iz BiH
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin

Nakon što je prije nekoliko dana belgijski premijer Alexander De Croo optužio dio zastupnika u Europskom parlamentu da su plaćeni za širenje ruske propagande, češki mediji objavili su i imena političara i zastupnika koji su pod ruskim utjecajem.

Htjeli su uspostaviti operaciju sa sigurnosnim posljedicama za Češku i EU.

"Ova odluka je u sigurnosnom interesu Češke Republike, kao i doprinos zaštiti demokratske prirode predstojećih izbora za Europski parlament", dodalo je češko ministarstvo vanjskih poslova.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Među političarima, koji su potpali pod ruski utjecaj, a čija su imena objavljena nalazi se i jedan političar iz BiH i jedan hrvatski eurozastupnik, prenosi portal Direktno.

Kao podmićeni političari navode se belgijski separatist Filip Dewinter, kandidat za Europski parlament, Petr Bystron i Maximilian Krah iz njemačke krajnje desničarske stranke AfD i  Nizozemac Thierry Baudet.

Na spisku kojeg su otkrile češke obavještajne službe nalaze se i bivši članovi češke vlade Cyril Svoboda i Jiri Paroubek te Slovak Erik Kalinak iz vladajuće ljevičarske populističke stranke Smer premijera Roberta Fica.

Među onima koje su "kupili" Rusi spominje se i bivši češki premijer Vaclav Klaus, koji sada podržava češku anti-EU stranku SPD.

Na popisu europskih političara promoviranih na Glasu Europe od augusta 2023. nalaze se i bivši slovenski premijer Janez Janša, predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, Italijani Francesca Donato i Matteo Gazzini, Francuzi Patricia Chagnon, Herve Juvin i Thierry Mariani, Hrvat Ladislav Ilčić te Slovaci Jan Carnogursky i Miroslav Radacovsky.

Nisu objavljeni novčani iznosi koje su spomenuti političari i EU parlamentarni primili od ruskih obavještajnih službi, a neki od spomenutih su javno demantirali primanja novca od Moskve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije