Odigrao ključnu ulogu u kočenju Putinove invazije, a sada je sve spremno da postane ‘novi Erdogan'

2
Radiosarajevo.ba
Odigrao ključnu ulogu u kočenju Putinove invazije, a sada je sve spremno da postane ‘novi Erdogan'
Foto: Twitter / Selcuk Bayraktar

Njegovi su dronovi odigrali ključnu ulogu u zaustavljanju ruske invazije na Ukrajinu na početku sveobuhvatne invazije, a sada postoje ozbiljna nagađanja da bi upravo on mogao naslijediti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogan u post-Erdoğanovoj eri.

Inžinjer Selçuk Bayraktar glavni je tehnološki direktor vojne kompanije Baykar Makina, Erdoğanov zet i potencijalni novi čelnik Turske.

Ovog vikenda 63 miliona Turaka birali su gradonačelnike u 81 turskom gradu i općini. Ali, izbori se nisu promatrali samo na lokalnoj razini, zato što su to posljednji Erdoğanovi izbori, koji bi mogli odlučivati o političkoj sudbini turskog predsjednika.

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Recepu Tayyipu Erdoğanu, naime, za četiri godine istječe treći mandat i prema zakonu se više ne smije kandidirati za predsjedničku funkciju. Iako postoje spekulacije o mogućoj promjeni Ustava, koja bi mu omogućila još jedan mandat, sam Erdoğan je rekao da je spreman "predati štafetu" sljedećoj generaciji.

Turski vođa još bi se mogao predomisliti, ali pomni promatrači turske politike kažu da je utrka za njegovog nasljednika već počela. Bayraktar se prometnuo u glavnog kandidata.

"On je Erdoğanov zet sa svim ispravnim znanjem i vještinama. Mislim da je sve usmjereno prema Bayraktaru,” rekao je za WSJ Burak Kadercan, stručnjak za tursku politiku i profesor pri Američkom mornaričkom ratnom koledžu.

Rođen u Istanbulu u porodici inžinjera, Bayraktar se oduvijek kretao u visokim političkim krugovima. Njegov otac, Ozdemir Bayraktar, poznavao je Erdoğana iz vremena dok su skupa odrastali na obali Crnog mora. Njih su dvojica ostali u kontaktu i dok je Ozdemir 1990-ih osnivao svoju kompaniju za autodijelove.

Selçuk je proveo je velik dio svoje mladosti u porodičnoj tvornici, igrajući se s modelima aviona. Nakon studija u Istanbulu, otišao je u SAD, gdje je na Sveučilištu u Pennsylvaniji magistrirao s radom kojim je demonstrirao koordinaciju zrak-zemlja bespilotnih letjelica u formacijskom letu. Taj je rad privukao pažnju prestižnog MIT-a, koji mu je ponudio stipendiju. Tamo je istraživanjem autonomnog upravljanja bespilotnim helikopterskim sistemom stekao svoj drugi magisterij.

Pri povratku u Tursku, počeo je izrađivati prototipove dronova u porodičnoj tvornici. U to je vrijeme Turska radila na izgradnji vlastite, neovisne obrambene industrije, koja bi mogla izdržati poremećaje u lancima opskrbe zapadnih proizvođača oružja. Bayraktarov otac je vidio da bi projekti njegova sina mogli imati neku vrijednost i pomogao mu je da ih testira s turskom vojskom.

Tvorac Bayraktar
Foto: EPA: Tvorac Bayraktar

Godine 2014. Bayraktar je predstavio prototip za bespilotnu letjelicu koja može nositi oružje - svoj revolucionarni proizvod TB2. Iako nije bio tako sofisticiran kao dronovi napravljeni u SAD-u, TB2 je ispunio svoju ulogu učinkovite, jeftine bespilotne letjelice, koja se može proizvesti s komercijalnim, gotovim dijelovima, što smanjuje troškove i čini održavanje pristupačnim za mnoge zemlje.

Godine 2022. Bayraktar TB2 postala je letjelica koja se najviše izvozi u svijetu, a mnogi ju smatraju kalašnjikovom među bespilotnim letjelicama. Bayraktarovi dronovi odigrali su važnu ulogu na početku sveobuhvatne Putinove invazije na Ukrajinu, kad su ih ukrajinske trupe koristile za napade na konvoje ruskih oklopnih vozila. Najveća prednost ovih letjelica je u tome što nanose značajnu štetu ruskoj vojsci uz vrlo mali rizik za Ukrajince. Ovi dronovi su vrlo lagani, imaju raspon krila od 12 metara i mogu nositi do četiri projektila.

'Pretvara ruske bandite u duhove': Kako je ‘turski Musk‘ stvorio jedno od ključnih oružja u Ukrajini

'Pretvara ruske bandite u duhove': Kako je ‘turski Musk‘ stvorio jedno od ključnih oružja u Ukrajini

U vrijeme predsjedničkih izbora u Turskoj prošle godine, dronovi Bayraktar postali su temeljni dio Erdoğanova brenda, koji ih je predstavljao kao simbol nacionalnog ponosa. U središtu Erdoğanovih kampanja nalazi se rastuća obrambena industrija Turske kojom, kako kaže, želi vratiti zemlji status globalne sile.

Sam Bayraktar propagira tehnonacionalizam koji nadilazi sekularno-religijsku podjelu i radi toga uživa sve veću popularnost među turskim stanovništvom. Njegov imidž inženjera i poduzetnika predstavlja suptilan, ali značajan odmak od Erdoğanove vladavine, koja je oslabila turske institucije i centralizirala moć oko predsjednika. Ankete pokazuju da je turski Elon Musk, kako Bayraktaru često tepaju njegovi obožavatelji, trenutno jedna od trenutno najpopularnijih javnih osoba u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije