State Department povodom godišnjice genocida u Srebrenici: 'Ostajemo nepokolebljivi'

Radiosarajevo.ba
State Department povodom godišnjice genocida u Srebrenici: 'Ostajemo nepokolebljivi'
Foto: Arhiv / State Department

Danas se navršava 29 godina od genocida u Srebrenici. Američki narod se pridružuje narodu Bosne i Hercegovine u odavanju počasti i žalosti za više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u julu 1995. godine, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Kako ističu, ostat će nepokolebljiv partner građana Bosne i Hercegovine:

"Stojimo uz žrtve, preživjele i porodice koje nastavljaju tražiti pravdu za svoje najmilije.

Dan koji se godinama čekao: Real Madrid predstavio Kyliana Mbappea

Dan koji se godinama čekao: Real Madrid predstavio Kyliana Mbappea

Danas se obilježava i prvi Međunarodni dan razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, koji su Ujedinjene nacije nedavno odredile da se obilježava svake godine 11. jula u znak sjećanja na one čiji su životi prekinuti. Na ovaj svečani dan, prikladno je da odlučimo osuditi poricanje genocida i ponovo se posvetiti radu širom međunarodne zajednice na sprječavanju budućih masovnih zločina.

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy i zamjenik ambasadora za globalno krivično pravosuđe David Mandel-Anthony danas su u Srebrenici kako bi odali počast žrtvama, iskazali solidarnost sa ožalošćenima i podstakli pomirenje.

Sjedinjene Američke Države će ostati nepokolebljiv partner građanima Bosne i Hercegovine dok traže svjetliju i pravedniju budućnost", naveli su iz State Departmenta.

Više o obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici pročitajte na OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije