Ruske trupe već umiru od hipotermije: ‘Postaje kritično. Vidio sam to u Bosni‘

10
Radiosarajevo.ba
Ruske trupe već umiru od hipotermije: ‘Postaje kritično. Vidio sam to u Bosni‘
Foto: EPA-EFE / Rat i zima u Ukrajini

Zima je stigla na ratištu u Ukrajini pa blato i kiša polako ustupaju mjesto snijegu i ledu. Temperature na prvoj liniji u Bahmutu ovaj sedmici već pale na minus 11 stepeni.

Ključni faktor zimske borbe u sljedećim mjesecima bit će količina i kvaliteta zimske opreme, hrane i bunkera. Kanada je u oktobru obećala poslati Ukrajini 500.000 komada zimske odjeće.

Njemačka 100.000 toplih jakni, a Britanija 25.000 kompleta koji uključuju toplu odjeću, baterijske svjetiljke i vreće za spavanje. Za Ukrajinu će najveći izazov biti da oprema stigne na vrijeme do prve linije, piše Jutarnji.

Ekskluzivno iz Ukrajine: Ratne fotografije iz BiH u Kijevu, izazvale bujicu emocija kod građana

Ekskluzivno iz Ukrajine: Ratne fotografije iz BiH u Kijevu, izazvale bujicu emocija kod građana

Obuka i moral

"Obuka, moral i vodstvo postaju kritični", rekao je za britansku TV stanicu Channel 4 Ben Barry, bivši komandant britanske vojske koji je služio u Bosni.

"Na hladnoći se lako demoralizirati. U Bosni sam vidio drhtave lokalne vojnike koji nisu bili voljni učiniti ništa, osim vratiti se u svoje bunkere i piti", rekao je Barry.

Nevjerovatna prognoza stručnjaka

Vojni stručnjak Thomas C. Theiner vjeruje da će se Rusi naći u velikim problemima tokom zime i predviđa da će zbog loših uvjeta i nepripremljenosti umrijeti oko 100.000 ruskih vojnika.

Osim nedostatka tople hrane, vreća za spavanje i grijalica, Rusi se suočavaju i s manjkom rovova u kojima se mogu ugrijati. Kako se temperature spuštaju i tlo smrzava, kopanje novih rovova postat će nemoguće.

"Loše opremljene ruske trupe, posebice novaci, već umiru od hipotermije čak i u kampovima za obuku", rekao je za Daily Express stručnjak za sigurnost Robert Fox.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije