Ruska Duma traži od Putina da prizna otcijepljene teritorije na istoku Ukrajine

0
Fena
Ruska Duma traži od Putina da prizna otcijepljene teritorije na istoku Ukrajine
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin / Arhiv

Donji dom ruskog parlamenta izglasao je u utorak da zatraži od predsjednika Vladimira Putina da prizna dvije odcijepljene regije u istočnoj Ukrajini koje uživaju rusku podršku kao nezavisne teritorije, saopćio je predsjedavajući Državne Dume.

Potez Dume, ukoliko bude odobren, mogao bi dodatno pogoršati situaciju u aktuelnim napetostima izazvanim ruskim gomilanjem vojnika u blizini ukrajinskih granica za koje Zapad strahuje da bi mogli napasti susjednu državu.

Rusija negira bilo kakav plan napada i optužuje Zapad za histeriju.

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Priznavanje samoproglašenih narodnih republika Lugansk i Donjeck moglo bi uništiti mirovni proces iz Minska za istočnu Ukrajinu, gdje je u sukobu između vladinih snaga i proruskih separatista poginulo 15.000 ljudi.

"Kijev ne poštuje sporazume iz Minska. Naši građani i naši sunarodnjaci koji žive u Donbassu trebaju našu pomoć i podršku", napisao je Vjačeslav Volodin, predsjedavajući Državne Dume, na društvenim mrežama.

Volodin, član Putinove vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, izjavio je da će apel biti upućen Kremlju istog trena. Nije rečeno koliko dugo će trebati Kremlju da ga razmotri, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije