Propali pregovori u Berlinu: Rusija i Ukrajina se nisu dogovorile

1
Radiosarajevo.ba
Propali pregovori u Berlinu: Rusija i Ukrajina se nisu dogovorile
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Rusija i Ukrajina izvijestile su kako nisu uspjele postići nikakav pomak nakon dana razgovora s francuskim i njemačkim dužnosnicima u cilju okončanja osmogodišnjeg separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini.

To označuje nazadovanje napora da se ublaži šira ukrajinska kriza u kojoj je Rusija okupila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, što je izazvalo strah od rata.

Ruski izaslanik Dmitrij Kozak rekao je na brifingu nakon razgovora u Berlinu kako nije bilo moguće pomiriti različita tumačenja Rusije i Ukrajine oko sporazuma iz 2015. koji je imao za cilj okončati borbe između proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga, prenosi Hina.

Novi selektor Zmajeva otkrio planove: "Tražimo zamjenu za Terzića, promijenit ćemo i način igre"

Novi selektor Zmajeva otkrio planove: "Tražimo zamjenu za Terzića, promijenit ćemo i način igre"

"Nismo to uspjeli prevladati", rekao je Kozak.

Ukrajinski izaslanik Andrij Jermak rekao je kako nije došlo do pomaka, ali su se obje strane složile da će nastaviti razgovor.

"Nadam se da ćemo se vrlo brzo ponovno sastati i nastaviti ove pregovore. Svi su odlučni postići rezultat", dodao je Jermak.

Američki predsjednik Joe Biden poručio je Amerikancima u Ukrajini da odmah napuste zemlju jer "bi situacija u regiji vrlo brzo mogla podivljati".

"Američki državljani trebali bi odmah otići iz Ukrajine", rekao je Biden u intervjuu koji je dao za NBC, a čije isječke prenosi CNN.

Govoreći o sve napetijoj situaciji na granici s Ukrajinom, gdje Rusija već sedmicama gomila trupe i vojnu tehniku, američki predsjednik je rekao:

"Ovdje nemamo posla s nekom terorističkom organizacijom. Ovdje se radi o jednoj od najvećih vojski na svijetu. To je itekako velika razlika i situacija bi vrlo brzo mogla podivljati."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije