Opasno upozorenje iz Kijeva: Desi li se napad, to će biti kraj Ukrajine

3
Radiosarajevo.ba
Opasno upozorenje iz Kijeva: Desi li se napad, to će biti kraj Ukrajine
The Guardian / Ilustracija

Ukrajina bi mogla biti uronjena u haos, tvrde bivši funkcioneri te zemlje.

Kako ističu, do toga bi došlo ako zapadne vlade prisile Kijev da se pokori ruskim zahtjevima za decentralizacijom vlasti kako bi se spriječila invazija.

Oni su naveli da su strani državnici potegnuli pitanje usvajanja elemenata mirovnog sporazuma Minsk II iz 2015. godine, za koji kažu da bi fatalno potkopao ukrajinski suverenitet, piše B92.

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

"Ako se SAD i Rusija slože da mora da se nametne Minsk II, to će biti najgore moguće rješenje", rekao je Sergij Rahmanjin, član Odbora za sigurnosnu odbranu i obavještajne poslove.

"Biće to kraj Ukrajine. Stvorio bi se haos koji bi Rusija tada iskoristila. Ne građanski rat, nego samo haos i Rusi to znaju", dodao je.

Tri ukrajinska funkcionera slažu se u procjeni da će sprovođenje sporazuma pokrenuti "treći Majdan" ili narodnu revoluciju, te kažu kako sumnjaju da je to upravo ono čemu se Putin nadao.

Scenario iz noćne more, navode, bili bi ruski tenkovi ispred Kijeva, dok se u glavnom gradu međusobno bore vladine snage i dobro naoružani demonstranti koji se protive sporazumu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije