Utakmica Rusije i Ukrajine u jeku ratnih tenzija

0
Radiosarajevo.ba
Utakmica Rusije i Ukrajine u jeku ratnih tenzija
Foto: UEFA / Veliki dvoboj u najavi

Evropsko prvenstvo u futsalu ulazi u završnicu, poznati su polufinalni parovi. Za mjesto u finalu boriće se Ukrajina i Rusija u petak od 17 sati, dok drugi meč igraju Španija i Portugal tri sata kasnije.

Duel između nacionalnih timova zemalja u sukobu. Utakmica između reprezentacija dva naroda koji se bore za teritoriju, u jeku strahovitih političkih i zlokobnih vojnih tenzija.

Da li sport može da spoji, ili da dodatno razdvoji na terenu dimenzija 40x20.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Sport je duboko ukorijenjen u odnosima Rusije i Ukrajine, tako da Šahtjor, jedan od najvećih ukrajinskih klubova ne igra u svom Donjecku i regiji Donbas, koju kontroliše Rusija, baš kao i Krim.

Da li je i ova futsal utakmica više od igre i hoće li ona doprinijeti smirivanju tenzija ili će se desititi suprotno, ostaje da se vidi.

Svi se i dalje sjećamo nemilih scena sa utakmice između Srbije i Albanije 2014. godine kada su navijači gostujuće ekipe na stadion JNA ubacili dron koji je nosio albansku zastavu.

To je naravno izrevoltiralo domaće navijače koji su krenuli da se obračunaju sa igračima gostiju.

Pamti se i duel dvije zemlje koje su bile odvojene zidom. Savezna Republika Njemačka protiv Demokratske Republike Njemačke na Svjetskom prvenstvu 1974. u Saveznoj Njemačkoj.

Grupna faza se zatvarala i dvije selekcije su se već plasirale dalje. Utakmica je igrana u Hamburgu i DDR je pobijedila sa 1:0.

Tog dana fudbal nije bio važan, helikopteri su nadlijetali stadion, a snajperisti bili po krovovima. Hladni rat je bio na vrhuncu.

Još je mnogo primjera kroz historiju mečeva koji su dokazivali onu čuvenu matricu kako je fudbal više od obične igre sa loptom.

Za nadati se da će današnji dvoboj proteći u fer i sportskom nadmetanju i da će na razum pobijediti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije