Erdogan dolazi u Kijev: Turska kao posrednik mira Ukrajine i Rusije

6
Radiosarajevo.ba
Erdogan dolazi u Kijev: Turska kao posrednik mira Ukrajine i Rusije
Foto:Preporod / Erdogan u posjeti Sarajevu

Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, danas će posjetiti svog kolegu Volodimira Zelenskog u Ukrajini nakon što je Tursku predložio kao posrednika za ublažavanje tenzija s Rusijom, a zvaničnik je rekao da ne bira nijednu stranu u krizi.

Turski zvaničnik je rekao za Reuters da Ankara očekuje da se tenzije smanje nakon sastanka u Kijevu. U srijedu su Ankara i Kijev poručili da će potpisati sporazum o slobodnoj trgovini i druge sporazume.

Rusija je negirala bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu nakon što su mnoge zapadne zemlje izrazile zabrinutost zbog raspoređivanja više od 100.000 vojnika u blizini granice, ali je zahtijevala opsežne sigurnosne garancije od Zapada.

Objavljena prognoza za 1. i 2. maj. Evo kakvo nas vrijeme očekuje za majske praznike

Objavljena prognoza za 1. i 2. maj. Evo kakvo nas vrijeme očekuje za majske praznike

Erdoganova posjeta uslijedila je nakon posjeta Kijevu lidera članica NATO-a, Britanije, Poljske i Nizozemske usred sukoba. Turska ima dobre veze sa Kijevom i Moskvom, ali navodi da će učiniti ono što je neophodno kao članica NATO-a ako Rusija izvrši invaziju.

Ankara je u novembru ponudila pomoć u ublažavanju napetosti, a prošlog mjeseca turski diplomatski izvori rekli su da su i Rusija i Ukrajina otvorene za tu ideju.

Drugi turski zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da će Erdogan pozvati obje strane na suzdržanost, i dodao da Ankara želi da nastavi saradnju sa obje "veoma važne" zemlje.

Turski "pristup nije biranje jedne strane ili suprotstavljanje jednoj zemlji u tenzijama. Uz Erdoganovu inicijativu i uz neke od poruka koje će prenijeti, očekujemo spuštanje tenzija", rekao je zvaničnik.

Turska dijeli Crno more sa Ukrajinom i Rusijom. Erdogan je rekao da bi sukob bio neprihvatljiv u regionu i upozorio Rusiju da bi invazija bila nerazumna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije