Erdogan – Vučić: Bosna nije ni srpska, ni hrvatska, ni turska – već bosanska!

24
Radiosarajevo.ba
Erdogan – Vučić: Bosna nije ni srpska, ni hrvatska, ni turska – već bosanska!
Foto: Budućnost Srbije / Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdogan

"Mi smo revoluciju vojevali i za to da se jednom za svagda utvrdi čija je ovo zemlja BiH, da ne bude ni carska ni spahijska, da ne ostane provincija u pozadini oko koje se kusuraju velikosrpska i velikohrvatska buržoazija i bosanski begovat", Džemal Bijedić.

Najava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nakon jučerašnjeg susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Ankari da će, indikativno, u Srbiji organizirati susret trojice bosanskohercegovačkih lidera, tupo je odjeknula u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Piše: Faruk Vele

Nestlé bilježi organski rast od 1,4% u prva tri mjeseca ove godine

Nestlé bilježi organski rast od 1,4% u prva tri mjeseca ove godine

Naime, Erdogan je i najavio sastanak s političkim liderima iz Bosne i Hercegovine, koji bi mogao biti održan nakon izbora u Srbiji.

"U razgovorima s predsjednikom Srbije Vučićem smo odlučili da okupimo tri lidera – Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ostvarimo uspjeh. Došli smo do ove odluke", rekao je turski predsjendik.

Oduševljeni Dodik

Erdoganova izjava korenspodira s ranijim najavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, te, naravno, Vučića da bi se sudbina Bosne i Hercegovine trebala rješavati na liniji Ankara-Zagreb-Beograd, naravno, gdje će se nas Bosance – kao i stoljećima ranije – malo ili nimalo pitati.

Ne čudi s toga oduševljenje sankcioniranog Dodika ovakvim raspletom situacije. Kako i ne bi. U situaciji međunarodne izolacije i pritisaka, ovo je svojevrsna najava hatišerifa Republici Srpskoj nakon 9. januara i otvorenih oružanih prijetnji Bošnjacima.

Dodik je ocijenio da je sudbina BiH u "dijalogu političara u konstelaciji Erdogan, Vučić, (predsjednik Hrvatske Zoran Milanović)".

"Zahvalan sam im na tome i podržavam nastojanje da se dijalogom dođe do rešenja u BiH što su juče i inicirali predsednici Vučić i Erdogan", kazao je oduševljeni Dodik za novinsku agenciju Srna, prenio je beogradski "Danas".

"Crna internacionala"

Politolog i ekspert za međunarodne odnose, prof. dr Zlatko Hadžidedić kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba da ovakav Erdoganov potez nije ništa neobično.

"Štaviše posve očekivano, od strane i Vučića i Erdogana. Insistiranje na plemenskoj podjeli Bosne i Hercegovine i autoritarnom sistemu 'predstavnika naroda' jeste model koji dosljedno, već godinama, zagovara takozvana "crna internacionala" pod velikim uticajem Rusije, kojoj pripadaju Erdogan, Orban, Vučić, Milanović, Janša i ostali autoritarni lideri u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi, kao i trojica plemenskih poglavica u BiH - Dodik, Čović i Izetbegović.
U tome ih, nažalost, podržavaju i dijelovi najvećih njemačkih stranaka, SPD i CDU, povezanih sa Rusijom mrežom privatnih interesa, dok se tome protive Zeleni, koji se nalaze pod uticajem SAD", analizira profesor Hadžidedić za Radiosarajevo.ba.

Destabilizacija američke politike

Prema njegovim riječima, ovaj "projekat", kao što smo, kao kaže, mogli da vidimo tokom proteklih godina, a naročito prilikom posjete Olivera Varhelyia, podržava i Evropska komisija na čelu sa Ursulom von der Leyen.

"Njeba politika je bliska pomenutoj "crnoj internacionali", dok se tome protivi značajan dio Evropskog parlamenta, unutar kojega je zatražena istraga protiv Varhelyijevog nezakonitog paktiranja sa Dodikom u rasturanju državnih institucija BiH. U svakom slučaju, Erdoganovo približavanje Putinu je odavno uočeno, a unutar takve logike, kao i logike cjelokupne "crne internacionale", nema ništa neočekivano u dogovoru Vučića i Erdogana da podrže 'projekat' koji im je svima zajednički i koji treba da Bosnu i Hercegovinu svede na nivo triju 'zaraćenih plemena', i time destabilizira američku politiku u Jugoistočnoj Evropi, politiku koja polazi od principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine", smatra Hadžidedić.

Rijedak autogol

Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse nazvao je jučerašnji susret i izjave predsjednika Turske rijetkim autogolom.

"Erdogan je samo pogriješio. To mu u Sarajevu neće pridobiti simpatije. Svođenje Bosne na tri etnička lidera stavlja po strani izabrane lidere i institucije BiH", odlučno je naveo je Bajrović na Twitteru.

Poznati bh. književnik Faruk Šehić komentirao je, također, potez turske vanjske politike.

"Pristanak na medijaciju Turske i plemensko pregovaranje između tzv. vođa tri naroda (...) je pristanak na podjelu zemlje i pristanak na to da BiH nije međunarodno priznata država, nego skup teritorija i plemena", tvrdi Šehić.

"Dabogda vas Turska i Erdogan branili"

Bh. novinar i advokat Senad Pećanin se na svoj način osvrnuo na susret u Turskoj.

"Kao da dušmani Bosni poručuju: "Dabogda vas Turska i Erdogan branili"", napisao je Pećanin.

Vahidin Preljević, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu ocijenio je da mu najave susreta trojice lidera u Srbiji, i to uz Erdoganovo posredovanje, "zvuče logično".

"Princip etnofeudalnih poglavica - a time i etničkih teritorija - nailazi na simpatije onih lidera koji sebe vide na isti način. Niste valjda mislili da će Erdogan podržavati građansku i liberalnu državu?", upitao je poznati profesor.

Ovo je pogubno

Nadalje, poznati bh. redielj i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Dino Mustafić, ocijenio je da su najave pregovora "lidera naroda" pogubne za BiH.

"Rješavanje političkih pitanja na vaninstitucionalni način svodeći sve narode i građane u BiH na plemenske zajednice. Opozicija mora insistirati da se dijalog vrati u državne organe i mora spriječiti ovakve inicijative", poručio je Mustafić na Twitteru.

Naravno, pozicije i Hrvatske i Srbije, kao uostalom i Turske i Rusije su više nego jasne, i poznate. Pitanje je samo koliko ćemo činjenice prihvatiti. Dok se turski diplomati oduševljavaju jer je Vučić primijetio ljubav Turaka prema njihovoj zemlji, od nas Bosanaca se traži da šutke pristanemo na njezinu podjelu i geto.

Do nas je. Ukoliko odustanemo od državnosti svoje zemlje – nećemo moći tražiti krivca ni u Srbiji, ni u Hrvatskoj, ni u Americi, ni u Ervropi, a vala ni u Turskoj, koja ima toliko svojih belaja.

Valja imati na umu:

Bosna nije ni srpska, ni hrvatska, ni turska – već bosanska!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije