Avione kupili od Francuza, tenkove od Rusije, a sad J. Koreji daju milijarde za haubice

1
Radiosarajevo.ba
Avione kupili od Francuza, tenkove od Rusije, a sad J. Koreji daju milijarde za haubice
Foto: Wikipedia / Samohodne haubice K9

Južnokorejska Hanwha Defense potpisala je najveći ugovor o izvozu svojih samohodnih haubica K9 i pratećih vozila u Egipat, objavila je južnokorejska uprava programa odbrambene nabave.

Vodeća južnokorejska kompanija koja se bavi proizvodnjom oružja i odbrambenih sistema nije otkrila detalje dogovora čija je vrijednost oko 1,7 milijardi dolara, no izvor upoznat s dogovorom rekao je za Defense News kako će oko 200 jedinica topničkih sistema K9 biti isporučeno egipatskoj vojsci, zajedno s brojnim pomoćnim vozilima, kao što su vozila za opskrbu streljivom K10.

Prema dogovoru, većina toga trebala bi se proizvoditi u Tvornici 200, državnom odbrambenom proizvodnom pogonu nedaleko od egipatske prijestolnice Kaira, dok će početnu seriju isporučiti Hanwha Defense, navodi izvor.

Nevjerovatni prizori: Rijedak fenomen zabilježen na nebu iznad bh. gradova

Nevjerovatni prizori: Rijedak fenomen zabilježen na nebu iznad bh. gradova

Kako javlja DAPA, južnokorejsko tijelo za nabavu i razvoj odbrambene opreme, svečanost potpisivanja održana je u Kairu.

Povijest tog dugo očekivanog dogovora seže najmanje do 2009. godine, kada je Egipat izrazio interes za modernizaciju svojih topovskih sistema.

No, napori u tom smjeru su odgođeni za gotovo cijelo desetljeće jer je ta zemlja u međuvremenu doživjela val prodemokratskih prosvjeda i nemira, poznat kao Arapsko proljeće, tokom kojega je s početkom 2011. godine u zemljama regije došlo do više revolucija i građanskih ratova, prenosi Jutarnji.

"Najnoviji dogovor je prvi izvoz samohodne haubice K9 u Afriku nakon uspješnog izvoza topovskih sitema u europske i azijsko-pacifičke zemlje", navela je DAPA. "Ovo je najveći posao s K9, što Egipat čini osmom zemljom koja u operativu uklapa sistem K9", dodaju.

Zadovoljava NATO standarde

Kompanija Hanwha Defense, proizvođač kopnenih sistema povezan s Hanwha Group, učestvovala na izložbi Egypt Defense Expo od 29. novembra do 2. decembra prošle godine, tokom kojeg je predstavio svoj samohodni top.

Na dan otvaranja izložbe, egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sissi sastao se sa Son Jae-ilom, predsjednikom i glavnim izvršnim direktorom kompanije Hanwha Defense, kako bi razgovarali o bilateralnoj saradnji, uključujući i potencijalnu nabavku topovski sistem.

Tada je ured egipatskog predsjednika rekao da su na sastanku "razmotrene mogućnosti za jačanje zajedničke saradnje u svjetlu modernih tehnoloških i proizvodnih sposobnosti korejske kompanije".

K9 čini gotovo 50 posto globalnog tržišta samohodnih haubica, budući da je već uveden u odbrambene sisteme sedam zemalja - Južne Koreje, Turske, Poljske, Indije, Finske, Norveške i Estonije. Australija je nedavno također potpisala ugovor za K9.

Gusjenični topovski sistem zadovoljava NATO standarde i može se koristiti u širokom rasponu okruženja, uključujući snježne terene i pustinje.

Opremljeno kupolom koja se okreće za 360 stepeni to oružje od 47 tona ima domet 40 kilometara i kreće se brzinom i do 67 kilometara na sat. Haubica je opremljena automatskim sistemom za upravljanje paljbom, može ispaljivati projektile unutar 30 sekundi u statičnom položaju i unutar 60 sekundi dok je u pokretu.

Egipat kupuje od svih

Egipat je ovom kupovinom pokazao da i dalje slijedi politiku vrlo diverzificirane nabave naoružanja. Na primjer, imaju borbene avione kupljene od Francuske, SAD-a i Rusije (Rafale, F-16, odnosno Migovi 29), ruske i američke borbene i transportne helikoptere (Mi-17. Mi-35, Ka-50, odnosno AH-64 Apache i CH-47 Chinook), opet ruske i američke tenkove (T-90 i M1 Abrams), i tako dalje...

Od tih poslova najrecentnija je kupovinu novih 30 borbenih aviona Rafale od Francuske (dogovorena lani) te 500 ruskih tenkova T-90MS koja je ugovorena sredinom 2020. godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije