Rusija teško poražena u UN-ovom Vijeću za ljudska prava

0
Radiosarajevo.ba
Rusija teško poražena u UN-ovom Vijeću za ljudska prava
Foto: EPA-EFE / Volodimir Zelenski

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava velikom je većinom podržalo rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i osniva istražno povjerenstvo za istragu.

Samo jedna država osim Rusije glasala je protiv rezolucije, a riječ je o istočnoafričkoj državi Eritreji. 32 zemlje glasale su za, a 13 je bilo suzdržano.

Uoči glasanja ukrajinski ambasador je rekao: 

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

"Naša je zajednička dužnost osigurati da se snosi odgovornost kroz dokumentiranje, verifikaciju ruskih zločina i identifikaciju odgovornih."

Rusija je tvrdila da ne cilja civile u Ukrajini unatoč brojnim slikama uništenih stambenih zgrada i izvješćima o 2.000 ubijenih civila, piše Index.hr.

O odluci se oglasio i predsjednik Volodimir Zelenski:

"Pozdravljam osnivanje Međunarodnog istražnog povjerenstva na inicijativu Vijeća UN-a za ljudska prava kako bi se istražile činjenice ruskih ratnih zločina protiv Ukrajine. Dokazi će biti dokumentirani i korišteni na međunarodnim sudovima. Ruski ratni zločinci će odgovarati."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije