Zarobljeni ruski vojnici mislili da idu na vojnu vježbu, a ne u rat: Prevarili su nas

4
Radiosarajevo.ba
Zarobljeni ruski vojnici mislili da idu na vojnu vježbu, a ne u rat: Prevarili su nas
Foto: EPA-EFE / Ruske trupe

Petorica ruskih vojnika sjede u zgradi od cigle. Imaju poveze na očima: to su posljednji vojni zarobljenici koje je uhvatila Ukrajina. Čuje se kako ih neko ispituje na ukrajinskom, piše The Guardian.

'Govorite!', kaže glas ruskom zapovjedniku. Koju bi poruku želio poslati svojim vojnicima i Rusima kod kuće?

'Iskreno govoreći, prevarili su nas', odgovara ruski vojnik, misleći pritom na svoje nadređene u Moskvi. 'Sve što su nam rekli je bila laž. Sad bih rekao svojim momcima da napuste Ukrajinu. Mi imamo porodice i djecu. Mislim da bi se 90 posto složilo da idu kući.'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Trominutni video je snimljen pod prisilom. Vojnici su očigledno uplašeni. No ipak, postoje brojni slični razgovori s ruskim zarobljenicima koji kruže ukrajinskim društvenim mrežama u kojime se izražavaju slični osjećaji.

Na pitanje što bi rekao svojim zapovjednicima, jedan kratko ispali: 'Oni su pe***i!'. Druga fraza koja se često koristi je: 'Obmanuli su nas'. Osam dana nakon invazije Vladimira Putina jasno je da je značajan broj ruskih vojnika demoraliziran i oklijeva se boriti. Neki su se i predali.

Drugi su napustili svoja vozila i pješke se vraćaju prema ruskoj granici, vukući za sobom oružje i torbe s opremom, može se zaključiti iz nekih snimaka. No te epizode ipak ne znače da Kremlj neće uspjeti pokoriti Ukrajinu jer su promijenili taktiku te sada brutalno granatiraju civile.

Ali nizak moral među osvajačkim trupama mogao bi biti jedan od razloga zašto 'blitzkrieg' plan da se brzo osvoji Ukrajina, ne napreduje brzinom kojom bi Putin želio. Moskva je pretpostavljala da će operacija biti brza i uspješna. Vojnicima je dato hrane i opreme dovoljno za samo dva ili tri dana, može se zaključiti iz videa.

Kremlj je također imao posve nerealnu ideju o tome na kakav će prijem naići. Nekoliko ratnih zarobljenika kazalo je kako su ih uvjerili da će ih Ukrajinci dočekati kao osloboditelje. Ruske snage su očekivale cvijeće i pohvale, a ne metke i bombe, kažu.

'Neki od njih su mislili da se radi tek o vojnoj vježbi. Nisu očekivali otpor', kaže Artem Mazhulin, 31-godišnji profesor engleskog iz Harkiva. 'Mnogi vojni obveznici rođeni su 2002. ili 2003. Govorimo o mladićima od 19 ili 20 godina.'

'Od 2014. ruska vlada propagandom ispire mozak svojem narodu. Pokušavaju uvjeriti Rusiju u to da Ukrajina nije prava država i da su je zauzela fašistička čudovišta.'

Mazhulin kaže kako su njegovi ujak i ujna razgovarali s ruskim vojnicima dok su ovi prolazili pokraj njihove kuće u Kupjansku u sjeveroistočnioj Ukrajini, nedaleko granice. Vojnici su im rekli kako traže 'banderiste', odnosno sljedbenike ukrajinskog nacionalističkog vođe iz Drugog svjetskog rata, Stepana Bandere.

'Moj ujak im je rekao: 'Gdje, dovraga, vidite banderiste?' Moja ujna im je rekla da joj se maknu iz cvjetnjaka', kaže Mazhulin. 'Moga su ujaka zvali 'djedom' i čavrljali s njim o uzgoju golubova, što mu je hobi. Nakon toga su se odvezli u svom tenku.'

U video poruci od četvrtka, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poslao je sličnu poruku: Putin je poslao vojne snage u Ukrajinu bez neke razumljive misije. 'Oni su demoralizirani. Osuđeni su na propast', kazao je i poručio ruskim vojnicima da 'idu kući'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije