9. dan invazije na Ukrajinu: Blinken iznio mračnu analizu rata

9
Radiosarajevo.ba
9. dan invazije na Ukrajinu: Blinken iznio mračnu analizu rata
FOTO: Radiosarajevo.ba / Situacija je i dalje vrlo neizvjesna

Ušli smo u deveti dan ruske invazije na Ukrajinu, a situacija je i dalje daleko od idealne.

Jučerašnji dan je počeo rukovanjem, a umalo završio kataklizmom. Ukratko, to je najbolji opis dešavanja u Ukrajini u četvrtak.

Osude za rusku stranu pristižu sa svih strana u vidu ekonomskih sankcija.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

U kasnim večernjim satima ruske snage su granatirale nuklearnu elektranu Zaporožje.

23:18

Novinari Sky Newsa su u ponedjeljak upali u nasilnu zasjedu u Ukrajini dok su se pokušavali vratiti u Kijev.

Zastrašujuća snimka koju su objavili u petak prikazuje eksploziju, a zatim salvu metaka koji pogađaju vozilo ekipe prije nego što su pobjegli u obližnje skladište.

"Meci su prolazili kroz cijeli automobil, vide se bljeskovi metaka koji udaraju u vjetrobransko staklo, plastična sjedala, volan i instrumentnu ploču. Tada to nismo znali, ali su nam Ukrajinci kasnije rekli da smo upali u zasjedu diverzantskog ruski izviđačkog odreda. Znali smo da moramo izaći da preživimo, ali nadolazeća vatra je bila intenzivna", govori reporter.

Jednog reportera spasio je pancir u koji su udarila dva metka, dok je drugi ranjen. Ekipa se nakon ovoga vratila u Veliku Britaniju.

Video možete pogledati OVDJE.

23:00

Italijanska policija zaplijenila je jahtu u vlasništvu Alekseja Mordašova, nekada najbogatijeg čovjeka u Rusiji - prije nego što ga je Europska unija stavila na crnu listu, rekao je Reutersu izvor upoznat s tim.

Jahta Lady M zaplijenjena je u sjevernoj italijanskoj luci Imperia, potvrdio je izvor.

Druga jahta u vlasništvu milijardera Genadyja Timchenka, koji također ima bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, blokirana je u Imperiji i ona će uskoro biti zaplijenjena, dodao je isti izvor.

22:44

22:26

Hiljade hakera dobrovoljaca i IT stručnjaka diljem svijeta pomažu u odbrani Ukrajine, a neki to čine ciljajući ruske organizacije kibernetičkim napadima, izjavio je u petak visoki dužnosnik ukrajinske vlade za kibernetičku sigurnost.

Ruski mediji koji "stalno lažu svoje građane", te financijske i transportne organizacije koje podržavaju ratne napore, među potencijalnim su metama za digitalne napade takozvane "ukrajinske IT vojske", govori Victor Zhora, dužnosnik u ukrajinskoj Agenciji za kibernetičku sigurnost, koja je zadužena za zaštitu vladinih mreža.

"IT vojska" je grupa ukrajinskih građana i stranaca koji nisu dio ukrajinske vlade – ali ih Kijev ohrabruje. To je primjer kako ukrajinska vlada čini sve kako bi pokušala usporiti ruski vojni napad i ilustrira kako su kibernetički napadi odigrali pomoćnu ulogu u ratu.

Cilj "IT vojske Ukrajine" jeste "učiniti sve što je moguće... kako bi se agresor osjećao neugodno svojim djelovanjem u kibernetičkom prostoru i na ukrajinskoj zemlji”, rekao je Zhora novinarima na videokonferenciji u petak.

Haktivisti raznih linija - od Bjelorusa koji se protive ratu do ruskih hakera - ušli su u tzv. IT rat i tvrde da su hakirali svoje protivnike.

Internetska stranica ruskog državnog medija TASS hakirana je u ponedjeljak i nakratko je prikazala poruku u kojoj se spominju ruske žrtve u ratu u Ukrajini i osuđuje ruski predsjednik Vladimira Putina. Iako nije bilo jasno ko je primjer odgovoran za hakiranje, logo hakerskog kolektiva Anonymous pojavio se na web stranici TASS-a.

22:21

Vitalij Kim, šef regionalne uprave u južnom ukrajinskom gradu Mikolayvu izvijestio je nove detalje o sukobu između ukrajinskih i ruskih vojnika oko ovog grada.

"Mi više ne pucamo. Oni ne pucaju", rekao je na svom Telegram računu.

Kim je rekao da su Rusi napustili vojni aerodrom, ali su još uvijek "u blizini grada".

"Općenito, situacija nije dobra. Ne mogu to nazvati pobjedom, jer neprijatelj nije nokautiran, nije spaljen, oni su se povukli”, nastavio je.

Ranije u petak Kim je rekao da su ruske snage istjerane iz grada: "Malo smo ih sklonili, ali borbe se nastavljaju, sada na periferiji. Izbacili smo ih iz grada."

22:00

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u današnjem intervjuu za El Pais da vidi "blisku analogiju" između ruskog predsjednika Vladimira Putina i umrlog 'srbijanskog moćnika' Slobodana Miloševića, optuženog za ratne zločine, javlja agencija France-Presse.

Na pitanje reportera El Paisa - "rekli ste u Donjem domu da je Putin ratni zločinac; treba li Zapad težiti stavljanju ovog ratnog zločinca pred Međunarodni sud, poput Miloševića ili Nürnberškog procesa?", Johnson odgovara:

"Ono što svakako vjerujem je da postoji bliska analogija između Putinovog ponašanja i posljednjih godina Slobodana Miloševića. Vrlo je zanimljivo da su oba čelnika dugo bila na vlasti, obojica sve više autokratski, obojica su nastojali učvrstiti svoju domaću poziciju, i pronašli veliki nacionalistički cilj", odgovorio je britanski premijer.

On je podsjetio kako je:

"Slobodan Milošević identificirao rodno mjesto srpskog nacionalizma, zapravo srpskog naroda, u Kosovskom Polju, i 'nadahnuo' je svoj narod ovom pogrešno začetom idejom da ga treba spasiti i osloboditi. Postoji vrlo bliska analogija između te katastrofalne pogreške i onoga što je predsjednik Rusije govorio o Kijevu i porijeklu ruske religije i kulture i civilizacije i njegovim ciljevima u Ukrajini."

21:49

 

21:43

Poljska je uhapsila španskog novinara pod sumnjom da je ruski špijun koji je planirao "otići u Ukrajinu kako bi nastavio svoju aktivnost", objavila je u petak tamošnja Agencija za unutrašnju sigurnost (ABW).

Osumnjičeni, identificiran kao "agent ruske vojne obavještajne agencije (GRU)", trenutno je pritvoren u Przemyslu - blizu granice Poljske s Ukrajinom, navodi ABW u priopćenju.

U bilješci koju je objavila policija navodi se da je ruskog porijekla.

ABW je rekao da je taj čovjek izvodio operacije u korist Rusije i putovao Europom i drugdje pod krinkom da je novinar.

Njegov odvjetnik Gonzalo Boye rekao je za Reuters da još nije mogao kontaktirati svog klijenta. Ranije je tvitao da je njegov klijent optužen za špijunažu i da se nalazi u zatvoru.

Špansko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su ih poljske vlasti obavijestile o optužbama, ali nisu moglo dati nikakve detalje. Rečeno je da će osobi ponuditi konzularnu pomoć.

"Prije pritvora planirao je otići u Ukrajinu", potvrdilo je i špansko Ministarstvo vanjskih poslova.

21:30

Više o trenutnoj ruskoj online cenzuri: nakon zabrane Facebooka i Twittera u Rusiji, čini se da je i Youtube blokiran u cijeloj zemlji, javlja NEXTA.

21:10

Ukrajinski predsjednik večeras se putem Zooma obratio prosvjednicima okupljanima u nizu europskih gradova, koji su izašli na ulice kako bi dali podršku Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

"Prva minuta ovog obraćanja bit će minuta šutnje za sve one koji su pali u borbi za svoju zemlju, za naše vojnike, za sve one koji čine herojska djela braneći našu zemlju, za one koji su dali svoje živote", rekao je Zelenskij u obraćanju prosvjednicima u Bratislavi, Frankfurtu, Pragu, Lyonu, Tbilisiju, Beču i Vilniusu.

20:53

Ova informacija upravo je stigla: Rusija je zabranila Twitter u cijeloj zemlji, javlja tamošnja novinska agencija Interfax.

20:40

Iz Bruxellesa, gdje se sastajao s čelnicima EU i NATO-a, američki državni tajnik Antony Blinken iznio je mračnu analizu rata.

"Stabilnost u Europi visi o koncu, a međunarodni poredak utemeljen na pravilima stavlja se na kušnju", upozorio je.

Govorio je o "sve većem broju civila" koji stradaju i rekao da je svijet već vidio rusku "jezivu taktiku, u Siriji i Čečeniji". Također je osudio Kremlj zbog rizika od nuklearnog incidenta.

Blinken je rekao da najgore vjerojatno tek dolazi, ali je ponovio stajalište Zapada da neće pokušati nametnuti zonu zabrane letova iznad Ukrajine, jer bi to vjerojatno dovelo do "punog rata".

20:25

U Ukrajini je 21:25. Evo gdje smo sada:

Ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje, najveću te vrste u Europi, ruske su snage zauzele u petak, nakon napada koji je izbio požar u blizini jednog od njegovih šest reaktora. Nije zabilježeno ispuštanje radijacije, ali ukrajinski dužnosnici rekli su da radnici nisu bili u mogućnosti provjeriti svu sigurnosnu infrastrukturu nakon napada.

 Nakon napada na nuklearnu elektranu Zaporožje sazvana je hitna pomoć Vijeća sigurnosti UN-a. Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield rekla je da je svijet za dlaku izbjegao "nuklearnu katastrofu" i osudila postupke Rusije kao "nepromišljene" i "opasne".

 Sedam osoba je ubijeno, uključujući dvoje djece, nakon što je ruski zračni napad u petak pogodio ruralno stambeno područje u regiji Kijev, priopćila je ukrajinska policija. Policija je priopćila da je napad pogodio selo Markhalivku, oko 16 kilometara od jugozapadnog predgrađa ukrajinskog glavnog grada.

 Ukrajinski grad Mariupolj nema vodu, grijanje ili struju i ponestaje mu hrane nakon što je bio na udaru ruskih snaga u posljednjih pet dana, rekao je njegov gradonačelnik u televizijskom apelu. Pozvao je na stvaranje humanitarnog koridora za evakuaciju civila iz lučkog grada na jugoistoku zemlje.

• Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da će dani koji dolaze "vjerojatno biti gori", nazvavši rusku invaziju Ukrajine "najgorom vojnom agresijom u Europi desetljećima". No, naglasio je da je NATO "odbrambeni savez" i da ne želi rat s Rusijom.

• Ministri vanjskih poslova NATO-a razgovarali su o "zoni zabranjenog leta" iznad Ukrajine, ali su se složili da NATO-ovi avioni ne bi trebali letjeti iznad ukrajinskog zračnog prostora, rekao je Stoltenberg. Također je rekao da NATO ima dokaze da Rusija koristi kasetne bombe.

• Ruski parlament usvojio je zakon kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina zbog namjernog širenja "lažnih" informacija o oružanim snagama. Ruske novine Novaya Gazeta objavile su da će ukloniti materijal o ruskim vojnim akcijama u Ukrajini sa svoje web stranice, a BBC privremeno obustavlja rad svih svojih novinara i osoblja u Rusiji. 

• Ruski nadzor nad medijima Roskomnadzor rekao je da je odlučio blokirati pristup Facebook mreži u Rusiji. Dodaje se da je od oktobra 2020. bilo 26 slučajeva diskriminacije ruskih medija od strane Facebooka.

• Više od 1,2 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje otkako je Rusija pokrenula invaziju punog razmjera 24. februara, saopćio je UN, uključujući oko pola miliona djece.

• Vijeće UN-a za ljudska prava velikom je većinom glasovalo za pokretanje istrage na najvišem nivou o navodnim ratnim zločinima počinjenim nakon ruske invazije na Ukrajinu, s 32 člana Vijeća od 47 mjesta za, a samo su Rusija i Eritreja glasale protiv.

20:10

Zvuk granatiranja Kijeva i prizori iz Mariupolja uznemirit će svakog ko je preživio rat u Bosni i Hercegovini:

 

19:58

Oko 100 ljudi još uvijek bi moglo biti zarobljeno pod ruševinama nakon što je raketni napad pogodio veliki stambeni blok u Borodyanki, malom gradu 60 km sjeverozapadno od Kijeva, objavila je ukrajinska državna služba za hitne slučajeve.

Glasnogovornik ove službe rekao je za CNN da bi "oko 100 ljudi moglo biti zarobljeno ispod ruševina" u Borodyanki, ali "trenutačno je nemoguće dati precizniju brojku".

Spasioci zbog neprestanog granatiranja nemaju pristup ni tom prostoru ni tim ljudima.

"Spremni smo evakuirati ljude čim se postigne dogovor o ‘zelenom koridoru’", dodao je.

19:50

Nezavisne ruske novine Novaya Gazeta objavile su u petak da uklanjaju članke o ratu u Ukrajini, rekavši da su novi napori ruske cenzure zahtijevali uklanjanje tih materijala.

"Dragi prijatelji!!" stoji u priopćenju na Twitter računu Novaya Gazete.

"Vojna cenzura u Rusiji prešla je na [korištenje] prijetnje kaznenim progonom i protiv novinara i građana koji šire informacije o neprijateljstvima koje se razlikuju od priopćenja za javnost Ministarstva odbrane. Stoga uklanjamo materijale na ovu temu."

Novaya Gazeta je vrlo cijenjen istraživački list u Rusiji. Njegov urednik Dmitry Muratov prošle je godine zajedno s Marijom Ressom dobio Nobelovu nagradu za mir.

19:46

U Beogradu su u toku protesti podrške za Rusiju:

19:41

Nakon što su se dan ranije dogovorili o stvaranju sigurnog prolaza za bijeg civila, Kijev i Moskva međusobno su se optužili za opstrukciju humanitarnih koridora.

19:27

Ministri vanjskih poslova G7 izdali su zajedničku izjavu u kojoj kažu da će se Rusija suočiti s daljnjim "oštrim sankcijama" zbog invazije na Ukrajinu.

"Nastavit ćemo uvoditi daljnje stroge sankcije kao odgovor na rusku agresiju, koju je omogućio Lukašenkov režim u Bjelorusiji.

Pozivamo Rusiju da zaustavi svoje napade, posebno u neposrednoj blizini ukrajinskih nuklearnih elektrana", naveli su.

Govoreći u Bruxellesu nakon sastanka zapadnih ministara vanjskih poslova, Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove, rekao je da ih je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba obavijestio putem videolinkada Rusi granatiraju stambene objekte, škole, bolnice i drugu civilnu infrastrukturu,

Borrell je rekao novinarima: "Izgleda da žele uništiti Ukrajinu."

19:15

Prema izvještajima, Rusija je blokirala Facebook.

 

18:58

Ukrajina je odbacila nove tvrdnje Rusije da je predsjednik Volodimir Zelenski pobjegao iz zemlje.

"Ovo je laž! Predsjednik je u Kijevu sa svojim narodom!", kazao je sekretar kijevske Državne službe za sigurnost informacija.

On je optužio Moskvu za ratovanje informacijama i širenje lažnih vijesti na područjima Ukrajine koje je dosad zauzela.

18:41

Ruski ambasador u UN-u negira da je Moskva napala nuklearnu elektranu Zaporožje, navodi da je "sve ovo dio kampanje laži i dezinformacija bez presedana".

18:36
18:23

Sedam osoba je ubijeno, uključujući dvoje djece, nakon što je ruski zračni napad pogodio ruralno stambeno područje u regiji Kijev u petak, priopćila je ukrajinska policija.

Policija je priopćila da je napad pogodio selo Markhalivka, oko 16 kilometara od jugozapadnog predgrađa ukrajinskog glavnog grada.

Ukrajinski zastupnik Rustem Umerov podijelio je fotografiju Markhalivke, na kojoj tvrdi da je troje djece umrlo od posljedica ruskog napada.

18:11

Svijet je "za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu" tokom ruskog napada na ukrajinsko postrojenje, rekao je američki ambasador u UN-u, pozivajući Moskvu da se povuče.

17:53

Direktni napadi na masivni ruski konvoj izvan Kijeva, zajedno s uništenim mostom na putu konvoja, zaustavili su ruske snage oko 24 kilometra sjeverno od grada, rekao je u petak visoki odbrambeni dužnosnik SAD-a. U međuvremenu, Ukrajina zadržava "značajnu većinu" svoje zračne borbene moći, budući da Rusija i dalje nije u stanju uspostaviti zračnu prevlast.

Konvoj nije značajno napredovao od vikenda, rekao je dužnosnik.

"Svakako vjerujemo da su Ukrajinci koji su digli taj most u zrak apsolutno djelotvorno zaustavili i ograničili kretanje tog konvoja", rekao je dužnosnik.

Ranije ove sedmice, isti dužnosnik je rekao da su problemi logistike i održavanja također pridonijeli sporom napredovanju konvoja. Ali SAD vjeruje da se ruske snage u konvoju pregrupiraju i uče iz grešaka dok nastavljaju pokušavati napasti ukrajinski glavni grad.

Kako se borba na terenu nastavlja, ukrajinske zračne snage još uvijek imaju na raspolaganju borbene avione, helikoptere i dronove, iako su pretrpjeli određene gubitke, rekao je isti izvor. Gubici su posljedica i "ruskih akcija", ali i neoperabilnosti, dodao je dužnosnik.

17:40

17:21

BBC privremeno obustavlja rad svih svojih novinara i osoblja u Rusiji nakon što su ruske vlasti donijele novi zakon prema kojem je širenje "lažnih" informacija kazneno djelo, kažnjivo novčano ili zatvorom.

U petak je ruski parlament usvojio zakon kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina zbog namjernog širenja "lažnih" vijesti o vojsci. Nametnuli su i novčane kazne za javne pozive na sankcije Rusiji.

Glavni direktor BBC-ja Tim Davie rekao je: "Čini se da ovaj zakon kriminalizira proces neovisnog novinarstva. Ne ostavlja nam drugu opciju osim da privremeno obustavimo rad svih novinara BBC Newsa i njihovog pomoćnog osoblja unutar Ruske Federacije dok procjenjujemo potpune implikacije ovog neželjenog razvoja događaja."

Servis BBC News na ruskom nastavit će raditi izvan Rusije.

Nastavio je: "Sigurnost osoblja je najvažnija i nismo ih spremni izložiti riziku kaznenog progona samo zato što rade svoj posao. Želio bih odati priznanje svima njima, na njihovoj hrabrosti, odlučnosti i profesionalnosti."

17:05

Ruske snage istjerane su iz ukrajinskog grada Mykolajiva nakon što su ga napale u petak, priopćile su regionalne vlasti.

Borbe su se nastavile oko predgrađa crnomorskog lučkog grada, rekao je regionalni guverner Vitalij Kim.

To dolazi nakon što je guverner rekao da su ruske trupe jutros prvi put ušle u Mykolajiv.

"Nemojmo se živcirati", rekao je u video izjavi objavljenoj na internetu.

16:52

Na radnom ručku sa ambasadorima država Europske unije, hrvatski premijer Andrej Plenković iznio je jasnu osudu agresije na Ukrajinu, a najavljeno je i sankcioniranje svih osoba i pravnih subjekata vezanih uz ruski režim koji imaju imovinu u Republici Hrvatskoj.

Sankcije Hrvatske bit će usmjerene prema samom vrhu vlasti Ruske Federacije, posebno prema oligarsima bliskima režimu Vladimira Putina te svima "koji su digli ruku za neovisnost samoproglašenih republika na istoku Ukrajine".

16:41

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell rekao je da ruska vojska "sve bombardira i granatira" u Ukrajini.

"Danas ono što vidimo je ružno lice rata koji ponovo izbija na našim granicama. A Rusi granatiraju sve: bolnice, kuće, škole. Mnogo je civilnih žrtava. To je barbarski način vođenja rata", rekao je Borrell novinarima uoči sastanka Vijeća za vanjske poslove EU u petak.

Apelirao je na ruskog predsjednika Vladimira Putina da prestane s granatiranjem.

"Putin mora stati, mora zaustaviti ovaj rat. Ostajemo ujedinjeni kako bismo tražili da se ovaj rat zaustavi. Zaustaviti i izbjeći ubijanje nevinih ljudi", dodao je Borrell.

Šef diplomacije EU dodao je da će Vijeće UN-a za ljudska prava uskoro "pokrenuti misiju kako bi procijenilo kršenje ljudskih prava koje se događa na ukrajinskom teritoriju".

Američki i drugi zapadni dužnosnici rekli su za CNN kako se očekuje da će Rusija sve više gađati civilne mete i preusmjeriti se prema strategiji "sporog uništenja" ukrajinske vojske.

CNN je geolocirao i potvrdio 13 incidenata u kojima su sudjelovali civili tokom tri dana, kako su se napadi na Harkiv, grad s oko 1,5 miliona stanovnika, intenzivirali nakon otpora Ukrajine. CNN je analizirao i provjerio digitalne dokaze, uključujući video zapise i fotografije, o nekoliko neselektivnih napada u gradu.

16:32

16:13

Videozapisi na društvenim mrežama objavljeni u petak poslijepodne pokazali su posljedice vjerovatnog raketnog udara na područje Chaika u zapadnom Kijevu. Udar je prouzročio znatnu štetu na višekatnicama u tom području, prema video snimkama koje je geolocirao CNN.

Prema bazama podataka karata, zgrada koja je, čini se, najviše pogođena eksplozijom je poslovni centar. Okružena je otvorenim zemljištem.

Eksplozija je odjeknula cijelim gradom, a zasad nema vijesti o mogućim žrtvama.

15:52

Ukrajina i Rusija bi mogle održati treću rundu pregovora ovog vikenda, kazao je ruski predsjednik Putin u telefonskom razgovoru njemačkom kancelaru Scholzu.

15:36

Američka ambasada u Ukrajini saopćila je da je napad na nuklearnu elektranu ratni zločin nakon što je Rusija zauzela ukrajinsko nuklearno postrojenje, najveće u Europi.

"Ratni je zločin napasti nuklearnu elektranu. Putinovo granatiranje najveće europske nuklearne elektrane vodi njegovu vladavinu terora još korak dalje", navodi se u objavi Američke ambasade u Kijevu.

 

15:16

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će hitan sastanak u 11:30 sati po američkom vremenu, odnosno u 17:30 sati po našem.

Ovo je odgovor UN na napad ruskih trupa na Ukrajinu, a osim zvaničnika UN, govorit će i predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju.

 

15:10

U Kijevu su se oglasile sirene za zračni napad, a nakon toga se čulo i nekoliko eksplozija.

15:08

Ured UN-a za ljudska prava danas je saopćio da je tokom ruske invazije na Ukrajinu ubijen 331 civil, dok ih je 675 povrijeđeno.

14:50

"Rusija koristi kasetne bombe u Ukrajini", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je govorio nakon vanrednog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, a rusku invaziju na Ukrajinu opisao je kao "najgoru vojnu agresiju u Europi desetljećima".

"Videli smo upotrebu kasetnih bombi i vidjeli smo izvještaje o upotrebi drugih vrsta oružja koje bi predstavljalo kršenje međunarodnog prava", napomenuo je Stoltenberg.

Nažalost, njegova predviđanja nisu nimalo dobra.

"Gradovi su pod opsadom, škole su granatirane, kao i bolnice i stambene zgrade. Tu su i nepromišljene akcije oko nuklearne elektrane sinoć te brojni ubijeni ili ranjeni civili. Dani koji dolaze vjerojatno će biti gori, s više smrti, više patnje i više razaranja", poručio je Stoltenberg.

14:20

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava velikom je većinom podržalo rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i osniva istražno povjerenstvo za istragu.

Samo jedna država osim Rusije glasala je protiv rezolucije, a riječ je o istočnoafričkoj državi Eritreji. 32 zemlje glasale su za, a 13 je bilo suzdržano.

 

13:46

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine oštro je osudilo granatiranje nuklearne elektrane Zaporožja i pozvalo međunarodnu zajednicu da prisili Rusiju da povuče svoje snage iz elektrane.

Usljed granatiranja na teritoriji nuklearne elektrane (Zaporožja) izbio je požar u kojem je nekoliko osoba poginulo i povrijeđeno. Požar je sada ugašen.

"Nuklearna katastrofa ovih razmjera može premašiti sve prethodne nesreće u nuklearnim elektranama"; poručeno je.

13:21

Vijeće UN-a za ljudska prava glasalo je većinom za rezoluciju koja osuđuje navodna kršenja prava od strane Rusije u Ukrajini i uspostavlja istražnu komisiju koja će ih istražiti.

13:01

Ruski predsjednik Vladimir Putin je upozorio ruske susjede da "ne eskaliraju situaciju" nametanjem dodatnih ograničenja njegovoj zemlji.

Ruski predsjednik je govorio na sjednici Vlade koja je danas prenošena:

"Nema loših namjera prema našim komšijama. Također bih im savjetovao da ne eskaliraju situaciju, da ne uvode nikakva ograničenja", naveo je Putin.

12:41

Ukrajinsko ministarstvo kulture pozvalo je na "zatvaranje neba iznad Ukrajine" jer ruske snage "uništavaju ukrajinska kulturna mjesta".

Oleksandr Tkačenko, ukrajinski ministar kulture i informacione politike, rekao je da je većina Putinovih "ratnih zločina" u njegovoj zemlji "počinjena iz vazduha",

11:51

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a sastali su se na vanrednom sastanku u sjedištu NATO-a u Briselu na kojem će razgovarati o ratu Rusije i Ukrajine.

Prije sastanka, američki državni sekretar Anthony Blinken je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da je NATO nakon ruskog napada na Ukrajinu veoma brzo pokazao jedinstvo.

Navodeći da pripremaju planove za jačanje sigurnosti NATO-a, Blinken je rekao:

"NATO je odbrambeni savez. Ne želimo sukob. Ali, ako sukob dođe nama, spremni smo na to. Branit ćemo svaki kvadratni centimetar teritorije NATO-a".

 



 

11:20

Rusko nadzorno tijelo za komunikacije ograničilo je pristup internetskim stranicama ruskog servisa BBC-a i Radio Libertyja zbog širenja "lažnih informacija o sukobu u Ukrajini".

Rusija se u više navrata žalila da zapadne medijske organizacije nude djelomični, pa u antiruski pogled na svijet.

Ruska novinska agencija RIA rekla je da je pristup internetskim stranicama BBC na ruskom kao i Radio Libertyju te Meduzi ograničen.

11:11

"Preko noći je projektil pogodio zgradu unutar lokacije fabrike. Zgrada nije dio reaktora. To je izazvalo lokalizovan požar koji je ugasila lokalna vatrogasna jedinica. Svi sigurnosni sistemi u fabrici nisu bili pogođeni. Nije bilo ispuštanja radioaktivnog materijala", poručio je na današnjoj konferenciji za novinare Rafael Grossi iz Međunarodne agencije za atomsku energiju.

10:54

Rusija usvaja zakon zbog "lažnih informacija" za koji je glasao 401 poslanik, a treba još odobrenje gornjeg doma - čije glasanje treba biti održano sutra.

Ako zakon stupi na snagu, bit će predviđene novčane kazne i zatvorske kazne do 15 godina za one koji namjerno šire lažne informacije o oružanim snagama koje imaju ozbiljan uticaj.

10:25

Rusija je zauzela nuklearnu elektranu Zaporižja, najveću u Europi, ali, u borbama ruskih i ukrajinskih snaga koje su trajale tokom noći zapalila se administrativna zgrada u krugu elektrane.

Ukrajinske vlasti su za to okrivile rusku vojsku rekavši da su granatirali elektranu.

Ali, Rusi tvrde da su zgradu u nuklearki zapravo zapalili Ukrajinci.

Portparol ruskog ministarstva odbrane rekao je da nuklearna elektrana radi normalno i da je to područje pod ruskom kontrolom od 28. februara, prenio je Reuters.

"Međutim, sinoć je na teritoriji pored elektrane kijevski nacionalistički režim pokušao da izvrši monstruoznu provokaciju“, rekao je portparol Igor Konašenkov.

10:40

Ministri vanjskih poslova u Europi okupljaju se u Briselu kako bi ocijenili svoj odgovor na rat u Ukrajini.

10:39

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je akcije u Ukrajini, uključujući granatiranje nuklearne elektrane.

"Osuđujemo napade na civile, a preko noći smo vidjeli i izvještaje o napadu na nuklearnu elektranu. Ovo samo pokazuje nepromišljenost ovog rata i važnost njegovog okončanja i povlačenja svih svojih trupa Rusije i uključivanja u diplomatske napore u dobroj vjeri", navodi se u saopćenju.

10:10

U ruskim zračnim napadima u gradu Černihivu na sjeveru Ukrajine jučer je ubijeno ukupno 47 ljudi, navodi se u novim zvaničnim informacijama.

Prethodno je bilo rečeno kako su 33 osobe mrtve.

09:56

U petak ujutro požar je buknuo u nuklearnoj elektrani Zaporožje, nakon što ju je Rusija prethodno granatirala. Ovo je najveća nuklearna elektrana u Europi.

Borba je prestala nakon nekoliko sati, a vatrogasci su uspjeli požar staviti pod kontrolu.

Pogledajte i snimak:

 



 

09:37

Ne postoji nikakva pojačana radijacija, građani su bezbjedni, rekao je za N1 zamjenik direktora Agencije za nukelarnu sigurnost BiH Zoran Tešanović.

Govoreći o situaciji u Ukrajini gdje tokom noći granatirano jedno od najvećih nukelarnih postrojenja u Evropi, kazao je kako je ova Agencija formirala poseban tim koji prati sva dešavanja i informacije u ovoj oblasti.

“Ne postoji nikakva pojačana radijacija, ali s obzirom na situaciju koja se dešava u blizini nuklearne elektrane, Međunarodni centar za hitne intervencije pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju je podigao stepen pripravnosti za jedan nivo. Isto radimo i mi. Krećemo u komunikaciju s ostalim institucijama u BiH koje u skladu s ovim planom trebaju biti informisane. Naši građani mogu biti bezbjedni”, rekao je Tešanović.

09:26

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je zatražilo od svih strana da garantuju sigurnost nuklearnih postrojenja u Ukrajini, nakon što je požar buknuo u kompleksu nuklearne elektrane Zaporižja nakon napada ruskih snaga.

"Pratit ćemo stanje i pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost, izbjegnu eskalaciju i zajamče sigurnost relevantnih nuklearnih postrojenja", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova na dnevnom brifingu.

08:57

O napadu na elektranu Zaporožje oglasio se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na svojem Instagram profilu.

Poziva Europu da se probudi te upozorava na potencijalnu nuklearnu katastrofu i prijetnju Rusije:

"Europa se sada mora probuditi. Najveća nuklearna stanica u Europi gori. Upravo sada ruski tenkovi granatiraju nuklearne jedinice. To su tenkovi koji imaju termalni vid, pa znaju gdje granatiraju. Pripremili su se za to".

 



08:46

Svjetski lideri optužuju Rusiju da je ugrozila sigurnost cijelog kontinenta nakon što su njene snage napale nuklearnu elektranu i izazvale požar.

Britanski premijer Boris Jonson rekao je da bi "nepromišljeni" napad Rusije mogao "direktno ugroziti sigurnost cijele Evrope".

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Moskvu da prekine svoje vojne aktivnosti oko tog mjesta, dok je kanadski premijer Justin Trudeau rekao da "strašni napadi" iz Rusije "moraju odmah prestati".

08:25

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje, koju su ranije satima granatirali, piše BBC.

"Osoblje u elektrani pozorno prati stanje reaktora", rečeno je.

08:09

Osnovna oprema u nuklearnoj elektrani Zaporožje ostala je nepromijenjena od požara, bez promjene nivoa radijacije, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), pozivajući se na ukrajinska regulatorna tijela.

Reaktori elektrane zaštićeni su robusnim zaštitnim strukturama i bezbjedno se gase.

 



 

07:59

Oko 5:20 sati po našem vremenu, požar u zgradi za obuku nuklearne elektrane Zaporižija u Energodaru je ugašen, kako je i zvanično objavljeno.

Srećom, žrtava nije bilo.

07:51

Na azijskim berzama su cijene dionica pale, kao i tečaj eura, jer ulagače zabrinjavaju vijesti o požaru u nuklearnoj elektrani u Ukrajini i daljnjim napadima ruske vojske na ukrajinske gradove.

Cijene se nafte kreću na nižim razinama nego jučer u ovo doba.

7:40

Facebook korisnici u Rusiji od sinoć nemaju pristup ovoj mreži.

Informaciju je potvrdio britanski Mirror.

7:30

Ruski milijarder Oleg Deripaska se po drugi put oglasio protiv rata sa Ukrajinom.

"Mir je veoma važan! Odugovlačenje pregovora je ludilo! Ukrajina je odavno nuklearna sila, na njenoj teritoriji, pored očuvane nuklearne elektrane Černobil, je još 15 nuklearnih blokova i 3 skladišta istrošenog nuklearnog goriva. Za one koji ne shvataju – za svaki incident na ovim mjestima – buduće generacije u Rusiji, Ukrajini i Evropi pominjaće nas narednih 200 godina u psovkama", naveo je.

7:18

Elon Musk upozorio je da postoji velika šansa da bi usluga satelitskog širokopojasnog pristupa firme njegove Starlink mogla biti meta neprijatelja u Ukrajini.

Musk je, podsjetimo, nakon ruskog napada na Ukrajinu, Ukrajincima poslao satelite Starlink kako bi mogli imati pristup internetu.

Sada je internet navodno nestao u dijelovima zemlje, a Musk je korisnike savjetovao da postave laganu kamuflažu preko antene kako bi izbjegli vizualnu detekciju starlinka.

Također je rekao da bi korisnici trebali "starlink uključiti samo kada je potrebno i postaviti antenu što dalje od ljudi", prenosi BBC.

7:10

Nešto iza ponoći po našem vremenu buknula je vatra u krugu nuklearne elektrane Zaporižija, najveće nuklearke u Europi.

U njenon neposrednoj blizini su se tokom noći odvijale borbe ruskih i ukrajinskih snaga.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije