Rusija ponovno počela isporučivati plin Latviji

0
Radiosarajevo.ba
Rusija ponovno počela isporučivati plin Latviji
Foto: EPA / Ilustracija/Plin

Dotok prirodnog plina iz Rusije u Latviju ponovno je pokrenut 5. augusta, sedmicu nakon što ga je zaustavio ruski izvoznik Gazprom, navodi latvijski operater Conexus Baltic Grid (CBG).

Gazprom je u julu saopćio da obustavlja slanje plina Latviji nakon što je tu baltičku zemlju optužio za kršenje uvjeta isporuke. Protok plina iz Rusije u Latviju je jučer iznosio 43.393 MWh dnevno, prema CBG-u.

Putin je u martu rekao da će najveći svjetski proizvođač prirodnog plina zahtijevati od zemalja koje su označene kao "neprijateljske" zbog svog stajališta oko sukoba u Ukrajini da plaćaju plin rubljima, piše Sky News.

Benjamina Karić: "Profesionalni mediji i novinari su opća dobrobit cijelog društva"

Benjamina Karić: "Profesionalni mediji i novinari su opća dobrobit cijelog društva"

Europska komisija, koja je upozorila da bi poštovanje Putinovog naloga moglo prekršiti sankcije Europske unije protiv Moskve, pozvala je firme iz EU da nastave plaćati u valuti dogovorenoj u svojim ugovorima s Gazpromom, od kojih je većina u eurima ili dolarima, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije